LIVE: ZFLive: Decizie istorică. Intercontinental nu va mai fi Intercontinental? Cel mai cunoscut hotel din Bucureşti îşi va schimba numele. Cum se va numi?
Bănci și Asigurări

Cât de mult s-au mai ajustat liniile de finanţare pe termen lung ale acţionarilor în băncile din România. Depozitele bancare ale străinilor au scăzut la sfârşitul lunii februarie spre 100 mil. euro, cu 23% sub nivelul de la finalul lui 2020. Soldul este de 7 ori mai mic faţă de februarie 2020

♦ Depozitele străinilor la băncile locale s-au diminuat în primele două luni din 2021 cu 32 mil. euro, până la 105 mil. euro în februarie, declinul fiind de circa 23,4% faţă de decembrie 2020 ♦ Comparativ cu maximul din vara lui 2011, din depozitele nerezidenţilor pe termen lung a fost retrasă suma de 8,55 mld. euro.

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băn­ci­le locale, care sunt în prin­ci­pal linii de finanţare pri­mite de la acţionari, au con­tinuat să scadă, soldul coborând la sfârşitul pri­melor două luni din 2021 la un nivel mo­dest, de doar 105 mil. euro, în scădere cu aproa­pe 23,4% faţă de volumul din de­cembrie 2020. În aceste condiţii, a doua lu­nă din 2020 este cea mai slabă lună fe­bruarie din ultimul deceniu.

Comparativ cu nivelul din luna fe­bruarie 2020, de 739 mil. euro, depozitele nerezidenţilor s-au diminuat de şapte ori.

Ultima diminuare a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută a fost operată de BNR în luna noiembrie 2020, când consiliul de administraţie al băncii cen­trale a decis o ajustare de la 6% până la 5%, având în vedere scăderea ponderii cre­di­tului în valută spre 30% din total şi nivelul adecvat al rezervelor valutare. În februarie 2020, BNR realizase o primă ajustare a RMO la valută, de la 8% până la 6%, dând băncilor înapoi din rezervă circa 0,65 mld. euro. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei a fost menţinută la nivelul de 8% în 2020.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.