Bănci și Asigurări

Cât de mare este expunerea băncilor pe sectorul imobiliar. Băncile au o expunere de peste 170 mld. lei pe sectorul imobiliar, din care circa 60% pe rezidenţial. Creditele pentru industrie sunt la jumătate. Modelul de creştere economică e dictat şi de bănci

Cât de mare este expunerea băncilor pe sectorul...

Autor: Claudia Medrega

25.10.2021, 19:45 1853

♦ Investiţiile în piaţa imobiliară pot genera riscuri importante asupra economiei, existând un grad mare de opacitate al pieţei, susţine BNR ♦ Expunerile pe piaţa imobiliară rezidenţială, formate din credite ipotecare şi credite de consum garantate, reprezintă 68% din stocul total de credite ale populaţiei ♦ Soldul finanţărilor pentru industrie nu trece de 80 mld. lei.

Expunerile băncilor pe piaţa imobiliară au ajuns la niveluri ridi­ca­te, depăşind 170 mld. lei (circa 35 mld. euro), din care mai bine de 100 mld. lei sunt pe sectorul imobiliar rezidenţial, iar diferenţa reprezintă expunerile pe pia­ţa imobiliară comercială, după cum reiese din datele BNR.

„Expunerile în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială, formate din cre­dite ipotecare şi credite de con­sum garantate, reprezintă 68% din sto­cul total de împrumuturi acordate populaţiei şi se situează la nivelul de 101,8 mld. lei în luna martie 2021, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului precedent“, se men­ţio­nează în cel mai recent Raport al BNR asupra Stabilităţii Financiare.

Astfel, peste două treimi din portofoliul de credite acordate popu­laţiei reprezintă expuneri ale băcilor în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO