Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile din România? Raportul cost/venit operaţional este în jur de 50% la cele mai mari 10 bănci şi peste 100% la băncile mici. Cum arată tabloul european şi pe ce loc este România

Cât de eficiente sunt băncile din România? Raportul...

Autor: Claudia Medrega

06.11.2019, 23:40 87

Eficienţa operaţională poate fi îmbunătăţită atât prin creşterea gradului de intermediere, cât şi prin continuarea tendinţelor de consolidare.

Raportul cost/venit ope­raţional, unul dintre cei mai im­portanţi indicatori care măsoară efi­cienţa băn­ci­lor, a oscilat în ultimii ani în jurul a 50% în cazul celor mai mari 10 bănci, în timp ce la cele mai mici 10 instituţii de credit raportul a depăşit 100%, conform statisticilor BNR.

Asimetria eficienţei operaţionale la nivelul băncilor a rămas semnificativă, cu toate că s-a atenuat treptat începând din anul 2015. De exemplu, în 2014 ra­portul cost/venit operaţional la băncile mici a urcat la un vârf de circa 180%, în timp ce la băncile mari era de circa 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO