Bănci și Asigurări

Cât de eficient funcţionează sistemul bonus-malus când doar 1% din asiguraţii RCA sunt în categoria malus şi peste 50% din asiguraţi se situează în cele mai bune două clase de bonusare? Din 5,8 milioane de asiguraţi RCA, doar 55.800 de persoane sunt în clasele de malus, cu o frecvenţă ridicată a accidentelor, respectiv 1%

Cât de eficient funcţionează sistemul bonus-malus...

Autor: Mircea Nica

17.10.2019, 15:30 716

Încadrarea bonus-malus pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), care stabileşte dacă se aplică o reducere sau o mărire la poliţă, arată că peste 50% din persoanele care au asigurare RCA se află în cele mai bune două clase de bonusare în 2018, potrivit raportului privind tarifele de referinţă RCA al Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF).

Legislaţia RCA din România este per­misivă şi nu sancţionează suficient de drastic per­soa­nele care au o frec­venţă ridicată şi o pre­dis­poziţie la accidente auto.

Analizând totalul per­soa­nelor (fizice şi juridice) încadrate la cla­sa bonus şi totalul per­soa­nelor înca­dra­te la clasa malus, se poa­te vedea că circa 5,8 mi­lioa­ne se află în categoriile de bonus, pe când 55.800 de per­soa­ne sunt în clasele de ma­lus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO