Bănci și Asigurări

Cât de mult contează alfabetizarea financiară. La câte din cele 3 întrebări financiare de bază aţi răspuns corect?

Cât de mult contează alfabetizarea financiară. La...

Autor: Mircea Nica

27.11.2020, 00:00 380

Peisajul economic este în schimbare, iar oamenii sunt din ce în ce mai responsabili pentru planificarea personală, pentru investiţii şi pentru cheltuirea resurselor pe tot parcursul vieţii, conform FT care citează Swiss Journal of Economics and Statistics.

Un număr tot mai mare de instrumente financiare au căpătat importanţă, inclusiv servicii financiare alternative, cum ar fi împrumuturi pe zi de plată, case de amanet şi închiriere către magazine proprii care percep rate de dobândă foarte mari. Am asistat la modificări nu numai în partea activelor din bilanţurile gospodăriilor, ci şi în cea a pasivului. De exemplu, în SUA, mulţi oameni ajung aproape de pensionare ducând mult mai multe datorii decât generaţiile anterioare. În general, indivizii iau mult mai multe decizii financiare de-a lungul vieţii, trăiesc mai mult şi au acces la o gamă de noi produse financiare. Aceste tendinţe, combinate cu niveluri scăzute de alfabetizare financiară în întreaga lume şi, în special, în rândul grupurilor de populaţie vulnerabile, indică faptul că o creştere a nivelului de alfabetizare financiară trebuie să devină o prioritate pentru factorii de decizie politică.

Răspunsurile corecte la testul publicat în ediţia print a ZF din 26 noiembrie 2020 sunt: 1. Mai mult de 102 de dolari. 2.  Mai puţin decât astăzi. 3. Fals.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO