Bănci și Asigurări

Cat de flexibila este asa-numita dobanda variabila la creditele in lei?

11.10.2005, 19:03 58

Dobanzile la creditele istorice in lei nu urmeaza in cele mai multe cazuri dinamica pietei, chiar daca sunt prezentate in contractul de imprumut ca variabile.

Clientii care au contractat un credit in urma cu mai multe luni se vad nevoiti sa plateasca si acum dobanda stabilita la acordarea creditului, care este cel mai adesea semnificativ mai ridicata decat cele prezentate de banci in ofertele curente.

In actuala conjunctura de scadere a dobanzilor la lei, singurii care au de castigat sunt cei care au contractat un credit cu dobanda variabila calculabila in functie de dobanda de pe piata monetara (BUBOR, cel mai adesea la sase luni), la care se adauga o marja fixa.

Astfel, o data cu scaderea dobanzilor pe piata monetara interbancara, si dobanda pe care acestia o platesc la credit a coborat, chiar daca cu intarziere. In prezent, BUBOR la sase luni variaza in jurul nivelului de 6,8% pe an. Aceste produse nu sunt insa foarte raspandite, aceasta formula de calcul fiind utilizata mai des la imprumuturile in valuta.

Pentru clientii care au de rambursat un credit in lei la care dobanda a ramas la niveluri ridicate, exista optiunea de a lua un credit de refinantare. Adica sa cotracteze un imprumut nou, la o dobanda mai mica, prin care se ramburseaza anticipat vechiul credit. Majoritatea bancilor percep insa un comision de cateva procente din suma rambursata anticipat, in cazul in care clientul opteaza pentru aceasta solutie.

Bancile comerciale au optat in unele cazuri pentru strategia de a lansa produse noi la dobanzi mai mici, fara sa modifice dobanzile si la imprumuturile deja acordate.

BCR, cea mai mare banca din piata, a ales sa lanseze credite noi pentru a promova reduceri de dobanzi. In acest timp, dobanzile variabile la creditele acordate in urma cu cateva luni au ramas neschimbate. De altfel, banca nu a mai anuntat reduceri de dobanzi de ceva vreme, si percepe in continuare dobanzi de 17%-19% pe an pentru imprumuturile in lei pe termen mediu si scurt, respectiv de 13% pe an pentru cele pe termene lungi.

BCR ofera insa varianta de dobanda la lei calculabila in functie de BUBOR, atat pentru creditele de nevoi personale, cat si ipotecare.

BRD-SocGen, a doua banca din piata, are de asemenea dobanzi de peste 20% pe an la imprumuturile pentru nevoi personale. Reprezentantii bancii spun ca dobanzile variabile la creditele acordate in urma cu cateva luni nu au fost reactualizate, ramanand la niveluri de peste 20% pe an.

De altfel, nici BRD-SocGen nu a anuntat in ultima vreme decat reconsiderarea conditiilor de acordare a creditului Expresso Dublu, care a presupus si coborarea dobanzii pana la 9,5% pe an.

In cazul Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem, reprezentantii bancii spun ca dobanzile variabile istorice sunt ajustate la fiecare modificare a conditiilor hotarata pentru produsele noi. Banca nu a anuntat insa pana acum reduceri substantiale ale dobanzilor la lei, care oscileaza de asemenea in jurul nivelului de 21% pe an, pentru imprumuturile cu scadente de pana la 5 ani. Pentru termenele mai lungi dobanda este de 19% pe an.

Astfel, desi clientii au acceptat la data contractarii creditului sa plateasca o dobanda variabila care adesea era mai mare decat in varianta fixa, in speranta ca vor beneficia de evolutia descendenta a pietei, se vad acum nevoiti sa plateasca acelasi pret ridicat.

Pe de alta parte, in piata exista diferente semnificative intre dobanzile percepute de bancile comerciale la creditele in lei, existand jucatori care au coborat dobanzile la creditele in moneda nationala pe termene medii si lungi chiar sub 10% pe an.

Analistii pun aceste diferente mari pe seama mesajelor contradictorii transmise de banca centrala, care sunt interpretate de jucatori in mod diferit. Intre timp, guvernatorul BNR se asteapta ca dobanzile la creditele in lei sa coboare spre 10% pe an, pana in decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO