Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile din România. Raportul costuri/venituri le plasează în primul sfert al topului european şi sub media UE

Cât de eficiente sunt băncile din România. Raportul...

Autor: Claudia Medrega

23.01.2018, 00:07 1540

Băncile din România au avansat în primul sfert al clasa­mentului celor mai eficiente instituţii de credit euro­pe­ne, în urma restructurărilor din ultimii ani. Raportul cos­­turi/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este şi sub media europeană.

Sistemul bancar românesc avea un indicator cos­turi/venituri de 48,2% la sfârşitul primelor nouă luni de anul trecut, sub media europeană de 61,8%, potrivit date­lor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Dacă anterior eficienţa operaţională a băncilor din România era în zona de risc mediu, anul trecut a ajuns în zona de risc scăzut.

Autoritatea Bancară Europeană a stabilit un nivel mi­nim acceptabil recomandat al eficienţei operaţionale, iar pragul roşu de semnal al indicatorului (60%) este apro­piat de mediana raportului cost/venit a sectorului bancar din UE.

Cele mai mari rapoarte costuri/venituri sunt în Ger­ma­nia, Franţa, Austria, Luxemburg, Portugalia şi Marea Brita­nie. La polul opus, cele mai mici rapoarte costuri/veni­turi sunt în Bulgaria, Norvegia, Estonia, Cehia, Letonia şi Lituania.

BNR a constatat că existau anul trecut bănci medii şi mici în România care depăşeau pragul de 60% al indicato­ru­lui cost/venit - echivalent al unei profitabilităţi operaţio­nale deficitare -, ceea ce poate fi şi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO