Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile din România. Raportul costuri/venituri le plasează în primul sfert al topului european şi sub media UE

Băncile din România au avansat în primul sfert al clasa­mentului celor mai eficiente instituţii de credit euro­pe­ne, în urma restructurărilor din ultimii ani. Raportul cos­­turi/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este şi sub media europeană.

Sistemul bancar românesc avea un indicator cos­turi/venituri de 48,2% la sfârşitul primelor nouă luni de anul trecut, sub media europeană de 61,8%, potrivit date­lor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Dacă anterior eficienţa operaţională a băncilor din România era în zona de risc mediu, anul trecut a ajuns în zona de risc scăzut.

Autoritatea Bancară Europeană a stabilit un nivel mi­nim acceptabil recomandat al eficienţei operaţionale, iar pragul roşu de semnal al indicatorului (60%) este apro­piat de mediana raportului cost/venit a sectorului bancar din UE.

Cele mai mari rapoarte costuri/venituri sunt în Ger­ma­nia, Franţa, Austria, Luxemburg, Portugalia şi Marea Brita­nie. La polul opus, cele mai mici rapoarte costuri/veni­turi sunt în Bulgaria, Norvegia, Estonia, Cehia, Letonia şi Lituania.

BNR a constatat că existau anul trecut bănci medii şi mici în România care depăşeau pragul de 60% al indicato­ru­lui cost/venit - echivalent al unei profitabilităţi operaţio­nale deficitare -, ceea ce poate fi şi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.