Bănci și Asigurări

Cât de eficiente au fost băncile mari în 9 luni/2021. Costurile sunt sub 50% din venituri la 5 bănci mari: UniCredit, BCR, Banca Transilvania, ING şi Raiffeisen

Cât de eficiente au fost băncile mari în 9 luni/2021....

Autor: Claudia Medrega

03.12.2021, 07:00 343

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primele nouă luni din acest an între 40% şi 82% la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Euro­peană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.

Cea mai eficientă bancă în primele nouă luni ale aces­tui an a fost UniCredit, cu un raport cost/venit de 40%, ceea ce înseamnă că valoarea costurilor operaţio­na­le a reprezentat 40% din valoarea veniturilor ope­raţionale.

BCR, a doua cea mai mare bancă după active, a ocupat aceeaşi poziţie şi în topul celor mai eficiente bănci locale, cu un raport cost/venit de 43,2%.

Locul 3 în topul celor mai eficiente bănci din România revine Băncii Trasilvania, liderul pieţei bancare româneşti după active, care a tras linie după primele nouă luni din 2021 cu un raport cost/venit de 47%.

Eficienţa operaţională a instituţiilor de credit pla­sează sectorul bancar românesc într-o zonă de risc mediu la nivel european, potrivit BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO