Bănci și Asigurări

Cât costă asigurarea „comorilor României” la Beijing?

Cât costă asigurarea „comorilor României” la Beijing?

Autor: Ioan Dornescu

08.09.2015, 17:25 1318

Muzeul Naţional de Istorie a pus deoparte suma de 150.000 de euro, fără TVA, pentru asigurarea bunurilor de patrimoniu expuse în cadrul expoziţiei „Comorile României” care va fi organizată în perioada 26 noiembrie 2015 – 28 februarie 2016 în China, la Beijing.

Furnizorul serviciilor de asigurare pentru cele 445 de piese de patrimoniu, provenind de la 31 de muzee din România, va fi selectat prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai mic.  Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 29 octombrie.

Contractul are o valoare estimată de 670.000 lei, fără TVA, şi va fi finanţat cu bani de la buget. Durata acordului va fi de 133 de zile de la data atribuirii.

Piesele vor fi expuse la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing. Potrivit informaţiilor din caietul de sarcini aferent procedurii, valoarea maximă asigurată se ridică la 126,5 milioane euro.

Transportul pieselor va fi asigurat cu un camion specializat pentru operele de artă pe distanţa muzeu – aeroport şi cu o aeronavă militară.

„Asigurarea va fi de tip «din cui în cui», încheiată «împotriva tuturor riscurilor», se arată în document. Autoritatea contractantă solicită asigurare pentru risc de cutremur, război şi terorism.

Expoziţia „Comorile României” ar fi trebuit organizată încă de anul trecut, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, dar termenul a fost decalat.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, declara în martie 2014 că statuia neolitică Gânditorul, piese din tezaurul de la Pietroasele şi brăţări dacice regale din aur se numără printre obiectele care vor fi prezentate în cadrul expoziţiei.

În vara anului trecut, Ministerul Culturii anunţa că expoziţia, care urma să fie vernisată la Beijing în septembrie 2014, va fi organizată în luna mai 2015, partea chineză motivând că marile muzee din capitala Chinei nu au spaţiu disponibil.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO