Bănci și Asigurări

Castigul VIG din Romania a scazut cu 73%, la 12 mil. euro

20.08.2009, 16:52 36

Grupul de asigurari Vienna Insurance (VIG) - care inglobeaza pe piata locala Asirom, Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata - a inregistrat in semestrul I scaderea cu 18% a primelor subscrise din asigurari non-viata fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 278,4 mil. euro.

Austriecii afirma ca evolutia primelor a fost afectata de deprecierea leului, calculata la peste 15,5%, alaturi de costurile de restructurare si consolidare a celor cinci entitati detinute.

Declinul de pe asigurari non-viata - principalul business - nu a putut fi compensat de cresterea cu 64,6% a primelor subscrise din asigurari de viata, pana la 34,6 mil. euro.

Astfel, VIG a consemnat per ansamblu scaderea cu 13,2% a subscrierilor totale din Romania in prima jumatate a anului, pana la 313 milioane de euro, reprezentand 7,4% din subscrierile grupului. In Polonia, unde volumul afacerilor era apropiat, primele au scazut cu peste 33%, in timp ce in Cehia a urcat cu 12,4%.

Pe piete precum cea din Romania si Cehia comparatia cu semestrul I 2008 este influentata de calendarul procesului de preluare de catre VIG a companiilor de asigurari detinute in regiune de Erste Group, actionarul majoritar al BCR, pe parcursul anului trecut. In Romania, VIG a obtinut controlul asupra BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata de-abia spre finalul lui 2008. Astfel, includerea in premiera a portofoliului BCR Asigurari de Viata (din care BCR pastreaza 5%) a contribuit la cresterea cu 64,6% a primelor subscrise pe acest segment de business al grupului austriac.

Pe langa scaderea primelor subscrise pe non-viata, VIG s-a confruntat in primele sase luni cu cresterea la peste 77% a ratei daunelor (de la 75,5% in semestrul I 2008), in principal din asigurarile auto. Din nou grupul invoca si efectul negativ al deprecierii leului.

Pe de alta parte, reducerea costurilor cu forta de vanzari ca urmare a integrarii celor doua companii de asigurari din grupul BCR (cu mentinerea accesului la reteaua de distributie a celei mai mari banci de pe piata) si a efectelor de scara, VIG a reusit sa reduca rata costurilor din Romania cu 6,4 puncte procentuale, pana la 26% din primele incasate, fata de o medie de peste 30% la nivelul intregului grup.

In acest context de business, cele cinci companii romanesti de asigurari au strans un profit brut de 12,1 mil. euro la sase luni pe standardele internationale, in scadere cu aproape 73% fata de semestrul I 2008.

Per ansamblu, veniturile totale au insumat 318,3 mil. euro, in scadere cu 15%, in timp ce cheltuielile au scazut cu 7,3%, pana la 306,2 mil. euro. Primele nete incasate au scazut cu 65, pana la 272,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO