Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a urcat la un maxim istoric de 39 mld. lei în noiembrie

Cash-ul din economie a urcat la un maxim istoric de 39...

Autor: Liviu Popescu

24.12.2014, 00:00 455

Numerarul aflat în circulaţie a urcat luna trecută la maximul istoric de 38,7 miliarde lei (echivalentul a 8,6 mld. euro), fiind în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor BNR. Comparativ cu luna octombrie, numerarul aflat în circulaţie este cu 4% mai mare. Nivelul banilor existenţi în economie este de şase ori peste nivelul înregistrat în urmă cu zece ani.

Cea mai rapidă ascensiune a numerarului a avut loc în perioada în care şi activitatea de creditare creştea spectaculos, adică între 2004 şi 2007.  Nivelul cash-ului existent în economie este greu de controlat şi influenţează direct dezvoltarea economiei subterane, iar creşterea acestuia vine în condiţiile în care plăţile cu cardul rămân la un nivel redus faţă de alte ţări europene în pofida unor creşteri de două cifre în ultimii an. Plăţile cu „plasticele” ajung la 30 mld. lei anual.

Creşterea numerarului a alimentat economia subterană, estimată la 16% din PIB, respectiv 95 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), potrivit celui mai recent raport al Consiliului Fiscal, un organism independent care monitorizează politica fiscală a guvernului. Consiliul estimează la aproape 1,6 milioane numărul salariaţilor la negru, adică peste un sfert din total.

La sfârşitul anului trecut, din numărul total de bancnote în circulaţie, cupiura de 1 leu deţinea cea mai mare pondere, respectiv 31%, urmată de cupiura de 100 de lei, cu o pondere de 20%. Cea mai mică pondere, de sub 1% în numărul total de bancnote aflate în afara sistemului bancar, a deţinut-o cupiura de 500 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO