Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a rămas în luna mai la maximul istoric de 36 de miliarde de lei

Cash-ul din economie a rămas în luna mai la maximul...

Autor: Anelis Baciu

01.07.2014, 00:00 324

Numerarul aflat în circulaţie a accelerat cu 13% în luna mai comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 35,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Cash-ul din economie s-a menţinut astfel la nivelurile record consemnate în lunile anteriorare.

După ce a stagnat în primii ani ai crizei şi a crescut lent ulterior, numerarul în circulaţie a accelerat creşterea în utimii doi ani. În prezent, cash-ul din economia reală este cu aproape 50% mai mare decât la începutul crizei. Cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat în 2004-2007, anii de boom ai creditării, când cash-ul din economia reală creştea cu 30-50% pe an.

Numerarul în circulaţie a crescut în ultimii ani chiar dacă veniturile populaţiei au fost diminuate de criză. Creşterea numerarului a fost însoţită de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, bancherii raportând în mod constant o dinamică pozitivă a acestui segment în ultimii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO