Prima pagina

Carpatica si-a injumatatit profitul net la jumatatea anului, pana la 965.000 de euro

Carpatica si-a injumatatit profitul net la jumatatea anului, pana la 965.000 de euro

Nicolae Hoanta, directorul general: Nu am fost neaparat interesati in cresterea resurselor

18.08.2008, 20:11 31

Fata de acelasi interval al anului trecut, banca a raportat o scadere de peste 50% a profitului, cauzata in principal de evolutia din al doilea trimestru. In primele trei luni ale anului, BCC a raportat un profit net de 2,6 milioane de lei (circa 700.000 de euro), de aproape 18 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce, in al doilea trimestru, profitul net a fost de 780.000 de lei.
Veniturile bancii au crescut in primele sase luni ale anului cu peste 55%, pana la 268,9 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au avansat cu peste 60%, pana la 265 de milioane de lei. Activitatea din primul semestru a fost influentata de decizia de a centraliza procesul de creditare, care a presupus schimbari de fluxuri informationale si a locului luarii deciziilor de aprobare a creditelor.
Activele bancii s-au diminuat cu aproape 5% de la inceputul anului, pana la 2,17 miliarde de lei, fata de 2,28 miliarde lei in decembrie 2007.
Comparativ cu nivelul de la mijlocul anului trecut, activele raporteaza insa o crestere de 17,3%. Evolutia descendenta a activelor a fost determinata de reducerea soldului de credite cu 30 de milioane de lei, de la 1,28 miliarde de lei, la finele anului trecut, la 1,25 miliarde de lei la 30 iunie, potrivit institutiei.
"Banca nu a fost neaparat interesata in cresterea surselor, care au cunoscut cresteri de costuri importante datorita atat politicii BNR, dar mai ales datorita politicii unor banci de a atrage surse la costuri foarte mari. Banca a fost si este interesata in cresterea intensiva a activitatii, punand accent pe eficienta", a spus Nicolae Hoanta, directorul general al Bancii Carpatica.
Banca este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, care detine 35,8% din capital, aproximativ 30% din actiuni fiind tranzactionate pe Bursa sub simbolul BCC.
Titlurile bancii au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu aproape 0,5%, in conditiile in care principalii indici bursieri, mai putin cel al societatilor de investitii financiare, au raportat scaderi de peste 0,3%. In ultimele sase luni, actiunile BCC s-au depreciat cu aproape 30%.
Alaturi de Ilie Carabulea, actionari care detin pachete semnificative sunt oamenii de afaceri Aurel Albu cu o participatie de 9,9%, Corneliu Tanase care detine 9,8% din pachetul de actiuni, Lucio Olivo cu 7,8% si Antonio Olivo cu 6,5%.
Recent, banca si-a majorat capitalul social cu 12,6 milioane de lei, pana la 191,5 milioane de lei, prin emiterea unui numar de 126 de milioane de actiuni, fondurile urmand a fi folosite pentru finantarea operatiunilor generale ale bancii.
Pentru anul in curs, banca si-a bugetat o crestere de peste cinci ori a profitului net, pana la 44,66 milioane de lei (circa a 12 milioane de euro) si un avans de 123% al veniturilor totale.
Pentru cheltuieli este prevazuta o crestere de 116%, pana la 497 de milioane de lei. Sursele de finantare ale bancii au in vedere apelarea la actionarii strategici, la parteneriatele cu institutiile financiar-bancare sau la emisiuni de obligatiuni.
Alaturi de Banca Transilvania, Carpatica este printre singurele institutii bancare cu capital autohton din piata, devenind astfel o tinta de preluare tentanta in special pentru grupurile financiare internationale care sunt interesate sa intre pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO