Bănci și Asigurări

Carpatica incearca o crestere organica rapida

21.12.2005, 18:39 17

Actionarii Bancii Carpatica au hotarat dublarea retelei teritoriale in urmatorii doi ani. Banca va oferi, incepand de anul viitor si produse derivative, acest segment fiind inscris in obiectul de activitate.

Deciziile, luate la jumatatea acestei luni, vin dupa ce Carpatica a ajuns la 116 unitati teritoriale la sfarsitul anului, depasind nivelul de 105 unitati, planificat pentru 2007. Potrivit noului plan, Carpatica va ajunge la sfarsitul lui 2007 sa opereze o retea teritoriala de 200 de unitati.

Actionarii au aprobat pentru anul viitor o emisiunea de obligatiuni, in valoare de pana la 70 de milioane de lei (peste 19 milioane de euro). Detaliile privind emisiune vor fi stabilite de catre Consiliul de Administratie, "in functie de conditiile pietei".

Carpatica va introduce in portofoliul sau trei noi activitati: contracte futures, options si instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii. De altfel, bancherii spun ca cererea pentru astfel de instrumente va creste sensibil in anul urmator, dupa ce mult timp clientii au fost reticenti in a utiliza astfel de produse pentru protejarea impotriva riscului de curs sau de dobanda. In ultima perioada mai multe banci, in special cele cu portofolii de clienti corporativi imporante, au lansat astfel de produse.

Actionarii au mai hotarat de asemenea numirea unui nou membru in Consiliul de Administratie al bancii (pe un loc ramas vacant).

Carpatica si-a consolidat pozitia in cadrul companiei de asigurari Carpatica Asig saptamana trecuta prin cumpararea de actiuni, pana la o participatie de aproape 9%, fata de 5% in trecut.

Banca a raportat la sfarsitul primelor noua luni active de 677 mil. lei (191 mil. euro), cu 53% peste nivelul de la finalul anului precedent.

In intervalul ianuarie-octombrie, profitul brut a depasit cu 16,6% nivelul bugetat, ajungand la 14,7 milioane de lei (peste 4 milioane de euro), iar profitul net a totalizat 12,9 milioane de lei (circa 3,6 milioane de euro), cu 15,2% peste previziunile initiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO