Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Careul „lupilor“: patru firme de recuperări de creanţe au luat portofolii de 6 mld. € de la bănci

Patru mari companii de recuperare de creanţe din Polonia, Germania şi Cehia au preluat numai în 2015 credite neperformante în valoare de aproape 2 mld. euro. Tranzacţiile se fac la 6-10% din valoarea nominală.

Cele patru mari companii de recuperare de creanţe APS (Cehia), KRUK (Polonia), Kredyt Inkaso (Polonia) şi EOS (Germania) au ajuns la un portofoliu de credite neperformante de aproape 6 miliarde de euro la sfârşitul acestui an, cumpărate de la bănci cu discount-uri de 80-90%.

Aceste companii încearcă să recupereze creanţele la valoarea nominală, dar în cele din urmă se mulţumesc cu 50-60%, suficient pentru a le asigura profituri. Cele patru companii au astăzi peste 1.300 de salariaţi, faţă de circa 800 în 2010. Ei sunt oamenii care sună zi de zi datornicii să înapoieze banii datoraţi băncilor sau se ocupă să găsească cumpărători pentru activele preluate de la bănci.

În ecosistemul economiei, aceste firme sunt ca nişte „lupi“ sau „hiene“ care se hrănesc cu „cadavre“ de companii, active îngheţate care se întorc apoi în circuitul economic. Aceste com­pa­nii trebuie să găsească practic soluţii la probleme pe care băncile nu le-au mai putut rezolva şi au decis că se pot mulţumi cu sume infime (chiar şi 4% din valoarea nominală) şi nu mai pot recu­pera creditele acordate.  

KRUK, Kredyt Inkaso şi EOS s-au remarcat în special pe piaţa tranzacţiilor cu credite neperformante de retail, în timp ce APS se con­cen­trează pe partea de „creditele rele“ corporate, alături de Kredyt Inkaso.

KRUK a cumpărat pachete de neperformante de la CEC Bank şi Piraeus, APS a fost implicată în tranzacţiile cu NPL-uri de la  BCR şi Volksbank, Kredyt Inkaso a preluat tranzacţii cu neperfor­mante de la UniCredit, BRD-SocGen, Raiffeisen.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.