Bănci și Asigurări

Care sunt pericolele care ameninţă România în acest moment? Analiza Comitetului de Macrostabilizare

Care sunt pericolele care ameninţă România în acest...
21.12.2017, 13:27 869

Comitetul de macrostabilizare, din care face parte guvernatorul BNR, ministrul Finanţelor, preşedintele ASF, s-a întrunit a patra oară în acest an pentru a analiza situaţia economiei României şi pericolele care stau la uşă. 

Vedeţi mai jos analiza integrală: 

  1. În ceea ce priveşte evaluarea periodică privind recalibrarea instrumentului macroprudenţial amortizorul anticiclic de capital (CCB), realizată în conformitate cu Recomandarea CERS 2014/1 cu privire la orientări privind stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, deviaţia de la tendinţa pe termen lung a îndatorării totale se menţine în continuare în teritoriul negativ la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2017. Totuşi, la nivel sectorial se observă o menţinere a semnalelor referitoare la existenţa unor vulnerabilităţi cu privire la creditarea populaţiei, în timp ce preţurile pieţei imobiliare rezidenţiale s-au menţinut pe o traiectorie ascendentă.

    Prin urmare, CNSM a adoptat Recomandarea nr. R/8/2017 prin care se recomandă Băncii Naţionale a României (BNR), în calitate de autoritate competentă, menţinerea amortizorului anticiclic de capital pentru instituţii de credit la 0 (zero) la sută, concomitent cu monitorizarea evoluţiilor privind îndatorarea sectorului populaţiei. Acest nivel a fost implementat începând cu data de 1 ianuarie 2016.
  2. Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a evaluat vulnerabilităţile identificate la nivelul sectorului bancar, cu un potenţial impact negativ asupra rezilienţei acestuia: (i) necesitatea rezolvării problemei creditelor neperformante; o preocupare prezentă pe agenda factorilor de decizie din Uniunea Europeană şi la nivel global; (ii) tensionarea echilibrelor macroeconomice interne; şi (iii) caracterul incert al contextului regional şi internaţional. În vederea abordării acestor vulnerabilităţi, a fost analizată oportunitatea implementării unui amortizor de capital pentru riscul sistemic, fiind urmărite două obiective: (a) încurajarea eforturilor băncilor de curăţare a bilanţurilor, fără afectarea altor indicatori de prudenţialitate, în contextul unei posibile reluări a tendinţei ascendente a creditelor neperformante şi (b) protejarea stabilităţii financiare, în ipoteza persistenţei tensionării echilibrelor macroeconomice şi a incertitudinilor regionale şi mondiale.

    În consecinţă, CNSM a adoptat Recomandarea nr. R/9/2017 prin care se recomandă BNR, în calitate de autoritate competentă, să implementeze un amortizor de capital pentru riscul sistemic aplicabil tuturor expunerilor, începând cu 30 iunie 2018, cu scopul de a susţine procesul de administrare adecvată a riscului de credit şi de creştere a rezilienţei sectorului bancar împotriva unor şocuri neanticipate, pe fondul unor circumstanţe structurale nefavorabile. Măsura va putea fi implementată după parcurgerea procesului de notificare prealabilă a autorităţilor europene, în conformitate cu prevederile reglementărilor aplicabile la nivelul UE.

    De asemenea, se recomandă ca nivelul amortizorului să fie calibrat la nivelul de 0 la sută, 1 la sută sau 2 la sută, în funcţie de valorile medii ale ultimelor 12 luni (septembrie 2016 – august 2017) ale indicatorilor privind rata creditelor neperformante şi gradul de acoperire cu provizioane, aferenţi fiecărei instituţii de credit individuale. În final, CNSM recomandă ca BNR să reevalueze indicatorii şi pragurile utilizate în procesul de calibrare a amortizorului de capital pentru riscul sistemic cu o frecvenţă semestrială, pentru a monitoriza în timp real progresul privind rezoluţia creditelor neperformante.
  3. Pe baza datelor furnizate de planurile de finanţare ale instituţiilor de credit pot fi extrase informaţii cu un caracter anticipativ cu privire la evoluţia creditării sau pentru identificarea, într-o fază incipientă, a unor vulnerabilităţi sau acumularea unor eventuale riscuri la adresa stabilităţii financiare. Întrucât aceste analize ar putea permite pregătirea şi activarea/ dezactivarea timpurie a instrumentelor macroprudenţiale, crescând în acest mod eficienţa şi eficacitatea acestora, CNSM a recomandat ca BNR să evalueze periodic impactul planurilor de finanţare ale instituţiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO