Bănci și Asigurări

Care sunt cei 26 de indicatori la care se uită BNR pentru a monitoriza activitatea economică şi care oferă indicii despre evoluţia acesteia

Care sunt cei 26 de indicatori la care se uită BNR...

Autor: Cristina Bellu

06.08.2020, 14:55 426

Monitorizarea activităţii economice prin intermediul unor indicatori locali, cu frecvenţă zilnică, precum consumul de energie electrică, randamentul titlurilor de stat, ROBOR, randamentul BET, dar şi al unor indicatori lunari standard precum volumul producţiei industriale, rata şomajului sau cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, are potenţialul de a surprinde punctele de cotitură în activitatea economică cu un avans important faţă de momentul în care datele privind evoluţia PIB sunt publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS), permiţând astfel băncii centrale realizarea unei radiografii în timp real a răspunsului economiei la măsurile administrative întreprinse de stat.

Lista cuprinde şi indicatorii externi referitori la şomaj, criză, restricţii, mobilitate, transmişi zilnic de Google, precum şi o serie de alţi indicatori ai Bloomberg, Reuters sau ai Universităţii din Oxford, arată datele din Raportul asupra inflaţiei publicat joi de BNR.

Demersul contribuie la îmbunătăţirea setului informaţional aflat la baza prognozelor pe termen scurt şi implicit a preciziei proiecţiilor macroeconomice care sprijină formularea deciziilor de politică monetară. 

 

(Sursa: BNR)

“Evaluarea vizează un spectru larg de indicatori privind mediul de afaceri -industrie, comerţ şi turism şi piaţa muncii, domenii reprezentative pentru economia reală. Lista continuă cu indicatori financiari, de percepţie a riscului şi a gradului de încredere a agenţilor economici şi, nu în ultimul rând, indicatori de severitate a restricţiilor impuse şi, respectiv, a impactului acestora asupra mobilităţii. În unele cazuri, în absenţa identificării unora dintre aceşti indicatori în cazul României, au fost incluse drept proxy unele variabile externe, reprezentative inclusiv pentru economia românească”, menţionează raportul BNR.

Banca centrală a publicat astăzi Raportul asupra inflaţiei în care estimează o inflaţie de 2,7% pentru anul în curs, iar pentru 2021 de 2,5%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO