Bănci și Asigurări

Care dintre marile grupuri financiare europene au afaceri în România

Care dintre marile grupuri financiare europene au afaceri în România
30.08.2010, 23:15 219

Numai două din primele 10 grupuri bancare şi de asigurări dinEuropa sunt prezente pe piaţa locală, cu o bancă mică şi unasigurător de top.

Italienii de la Intesa Sanpaolo au ocupat la jumătatea anuluipoziţia a treia pe continent după capitalizarea bursieră, cu 55mld. euro, însă în România deţin o filială cu active de numai 3,63mld. lei, corespunzătoare unei cote de piaţă de 1%. Multă vremepiaţa locală nu a încăput pe lista de priorităţi a Intesa, iar dupăce în 2008-2009 a fost conturată o strategie de extindere organică,susţinută cu finanţări substanţiale, planurile au fost date pestecap de criza care a lovit şi România.

În contextul crizei, Intesa s-a dovedit una dintre cele mairobuste bănci europene, capitalizarea sa bursieră rezistândpresiunilor puternice care anul trecut au împins alţi competitorila limita falimentului, salvarea venind de la guverne şi băncicentrale. Asigurătorul german Allianz s-a situat pe locul 9 lanivelul european, cu o capitalizare de 37 mld. euro. În România apierdut însă poziţia de lider pe piaţa asigurărilor în favoareacompaniei locale Astra, în principal din cauza pierderii de cotă depiaţă pe asigurările auto.

Pe zona bancară, urmează în clasamentul grupurilor cureprezentare locală alţi italieni, de la UniCredit. Cu ocapitalizare de 35 mld. euro s-au clasat pe locul 11 la jumătateaanului, în timp ce în România filiala locală era la sfârşitultrimestrului I a cincea bancă de pe piaţă. Ţinta UniCredit este săajungă în top 3 până în 2015, fiind în prezent una dintre băncilecele mai active pe creditare.

Pe locul 13 la nivel european se află britanicii de la RBS, obancă practic naţionalizată în 2008 pentru a putea face faţăcrizei. În România, fosta ABN Amro a ieşit de câţiva ani din top10. Banca locală a fost pe lista de vânzări a RBS, nu i s-a găsitcumpărător, iar acum este în desfăşurare o strategie de reducereprogresivă a expunerilor locale. Francezii de la Société Generale,care deţin a doua bancă locală BRD, ocupă locul 18 în clasament, cuo capitalizare de 25 mld. euro. SocGen aplică în prezent ostrategie de eficientizare a grupului şi creştere a sinergiilor cubătaie până în 2015. În România, ambiţia francezilor este să maicâştige cotă de piaţă astfel încât să atace poziţia de lider aBCR.

La mică distanţă urmează olandezii de la ING, cu 24 mld. euro.ING controlează a zecea bancă din România, piaţa locală fiinddesemnată drept una dintre priorităţile strategice de extindere, pebaza investiţiilor proprii. Atât ING, cât şi SocGen au primitsprijin de la stat pentru a rezista turbulenţelor de pe pieţelefinanciare.

Asigurătorul italian Generali ocupă locul 20 la nivel european,în România având una din primele zece companii locale. Grupulbancar francez Crédit Agricole este pe locul 21, cu o capitalizarede 21 mld. euro, însă în România are o prezenţă indirectă,restrânsă, prin controlul pe care îl deţine asupra băncii eleneEmporiki.

Băncile austriece şi greceşti care domină piaţa locală nu intrăîn top 25 european. Erste, care controlează BCR - cea mai marebancă românească - are o capitalizare de 11 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO