Bănci și Asigurări

Carabulea şi încă doi foşti executivi ai Carpatica Asig au fost trimişi în arest

Carabulea şi încă doi foşti executivi ai Carpatica...

Autor: Anelis Baciu

09.03.2016, 00:01 647

Ilie Carabulea, proprietarul Caraptica Asig, a fost condamnat ieri de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la şase ani şi jumătate de închisoare, alături de el fiind trimişi în arest şi Marian Mîrzac, fost membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi director general al Carpatica Asig, dar şi Radu Mustăţea, fost membru în consiliul de administraţie al asigurătorului din Sibiu. Mîrzac a primit o pedeapsă de patru ani şi jumătate de arest, în timp ce Radu Mustăţea de trei ani şi jumătate.

Decizia instanţei nu este însă definitivă. În acelaşi dosar a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu. Laura Chiţoiu, director al direcţiei de autorizări din cadrul ASF, a influenţat procesul de autorizare la conducerea executiva a Carpatica a Inei Crudu, fost director de vânzări în cadrul Astra. Potrivit investigaţiilor procuroriilor, Laura Chiţoiu a promovat cu rapiditate şi cu nerespectarea condiţiilor legale autorizarea Inei Crudu pentru funcţia de director general al Carpatica Asig“.

Procurorii i-au trimis în judecată în acelaşi dosar şi pe Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al ASF, dar şi pe Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte al ASF, însă ambii au fost achitaţi de instanţă. Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvărşirii unor infractiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO