Bănci și Asigurări

Capitalul polonez vine să salveze solvabilitatea RIB

Capitalul polonez vine să salveze solvabilitatea RIB

Autor: Razvan Voican

24.10.2013, 00:06 468

Romanian International Bank (RIB), o bancă mică aflată de mai multă vreme sub supravegherea atentă a BNR şi cu restricţii la creditare din cauza ratei de solvabilitate apropiate de limita pragului legal de 8%, ar urma să iasă din situaţia dificilă prin transferul pachetului majoritar de acţiuni către grupul financiar polonez Getin Holding, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax.

RIB are astfel şansa de a deveni prima instituţie de credit care îşi schimbă acţionarul majoritar de la începutul crizei, la concurenţă cu ungurii de la MKB care tot încearcă să iasă de pe piaţă de anul trecut prin vânzarea Nextebank.

Tranzacţia de la RIB cu Getin Holding, care are active de peste 2,6 mld. euro, ar marca o premieră prin intrarea capitalului polonez pe piaţa bancară românească, ştiut fiind că în Polonia capitalul local şi-a păstrat o poziţie robustă, controlând aproape 40% din activele bancare. În România, peste 90% din active sunt controlate de capitalul străin.

Potrivit datelor BNR, RIB era singura instituţie de credit cu un nivel al solvabilităţii sub 10% la jumătatea acestui an, ca atare fiindu-i aplicate mă­suri de supraveghere după ce acţionarii majoritari - bancherul american Daniel Ro­berts şi fosta sa soţie Florina Roberts - au încetat să mai mobilizeze capital nou pentru a susţine banca.

În 2012 RIB a înregistrat pierderi de 10,8 mil. lei, iar în 2011 de 13

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO