Bănci și Asigurări

Capital Partners: Tot Wall Street-ul s-a interesat de achizitia BT Asigurari

Capital Partners: Tot Wall Street-ul s-a interesat de achizitia BT Asigurari

Click pentru imaginea marita

19.10.2007, 20:46 31

Toate marile banci de investitii de pe Wall Street, reprezentand importante grupuri financiare, au fost interesate de achizitia BT Asigurari de la Banca Transilvania, aceasta fiind una dintre ultimele posibilitati de intrare pe piata locala a asigurarilor, care creste cu 30-40% in fiecare an.
"In urma cu sase luni, cand a inceput procesul de vanzare a companiei, am fost contactati de toate bancile de investitii mari de pe Wall Street, care aveau mandate de la clienti de talie mondiala. Cel putin 25 de nume ne-au contactat, chiar si acum cateva zile, cand contractul cu Groupama era aproape de semnare", a declarat pentru ZF Ciprian Ghetau, directorul de fuziuni si achizitii al casei de investitii Capital Partners, care a consiliat Banca Transilvania in procesul de vanzare a companiei de asigurari.
Alte posibilitati de intrare a jucatorilor straini pe piata locala sunt Asiban, companie care a fost scoasa la vanzare in urma cu mai multe luni, si BCR Asigurari, despre care surse din piata afirma ca ar putea fi vanduta de grupul austriac Erste.
Din cele 25 de grupuri care au contactat Capital Partners pentru preluarea BT Asigurari, pe lista scurta au ramas 10, care au depus oferte neangajante. Directorul casei de investitii nu a mentionat numele acestora.
"Dupa aceasta, au fost selectate trei companii, care au inceput procese de due dilligence (audit in vederea preluarii - n. red.) la BT Asigurari, insa una dintre ele s-a retras in timpul auditului", spune Ghetau. Potrivit unor surse din piata, cele trei grupuri sunt nemtii de la VHV, grupul austriac Uniqa (care detine 50% din Astra Asigurari) si francezii de la Groupama.
In final, a fost preferata oferta Groupama, iar contractul de vanzare a 90% din BT Asigurari catre francezi a fost semnat miercuri, valoarea tranzactiei fiind de cel putin 90 de milioane de euro. Pretul ar putea sari insa de 100 de milioane de euro, in functie de rezultatele financiare pe care le va inregistra BT Asigurari in acest an. Ghetau afirma ca francezii au cumparat si restul de 10% din companie de la actionarii minoritari.
"Tranzactia ar putea fi finalizata la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. A fost o tranzactie complexa, pentru ca au fost implicati jucatori mari, iar timpul a fost foarte scurt. Vanzatorul a dorit sa atraga un investitor strategic, care sa duca BT Asigurari poate chiar in top 5 pe piata", explica Ghetau.
Groupama este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Franta, cu afaceri de 6,8 mld. euro si un profit net de 506 mil. euro in primul semestru.
Timp de un an dupa preluarea firmei de asigurari, francezii vor pastra sigla acesteia, numele Groupama fiind inca putin cunoscut pe piata romaneasca. "Tranzactia dintre cele doua parti este insotita de un acord exclusiv de bancassurance pentru produse non-viata, intentionandu-se continuarea colaborarii dintre Banca Transilvania SA si BT Asigurari Transilvania SA cel putin la nivelul in care se desfasoara in prezent", precizeaza un anunt publicat ieri de Banca Transilvania pe Bursa.
Tranzactia cu francezii are loc dupa ce recent banca a cumparat pachetul detinut la BT Asigurari de SIF Banat-Crisana, de 10%, cu 5,7 mil. euro, adica la un pret de doua ori mai mic decat cel platit de Groupama.
Tranzactia cu Groupama va avea un impact pozitiv asupra profitului Bancii Transilvania, considera analistii de la Raiffeisen Zentralbank Austria. Robert Rekkers, directorul general al bancii, afirma ca profitul din aceasta operatiune va fi "consistent" si va fi inregistrat in contabilitate atunci cand se va finaliza tranzactia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO