Bănci și Asigurări

Capital Economics: Leul pare supraevaluat

21.06.2007, 19:17 32

Romania este vulnerabila la riscul schimbarii sentimentului investitorilor de pe piata valutara, din cauza deficitelor externe mari si in crestere, arata o analiza a Capital Economics, un institut de cercetare macroeconomica din Marea Britanie.
Raportul Capital Economics considera ca exista riscul ca leul sa se deprecieze si ca banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara, pe fondul unor semne de supraincalzire existente in economie. Britanicii spun ca leul "pare supraevaluat" si "este vulnerabil la ajustari rapide, in cazul in care apetitul global pentru risc se va reduce".
La fel cum leul este preferat acum de speculatorii straini cu apetit pentru risc, in acelasi fel moneda nationala ar putea suferi cea mai semnificativa corectie in cazul unei schimbari a sentimentului acestor investitori pe termen scurt, din cauza deficitului masiv de cont curent, spun analistii din bancile locale.
Anul acesta, deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, va atinge pentru a cincea oara consecutiv un maxim istoric - de cel putin 13,35 mld. euro, fata de 9,97 mld. euro anul trecut. In 2006, deficitul extern a fost de 10,3% din PIB, fiind estimat oficial anul acesta la 11,5% din PIB, conform Comisiei Nationale de Prognoza.
In ultima perioada, o serie de analisti au atras atentia ca reducerea puternica a inflatiei a fost ajutata de aprecierea leului (care a ieftinit semnificativ importurile).
Plecand de la aceasta ipoteza, Capital Economics considera ca o slabire a leului, cauzata de deficitul extern supradimensionat, ar putea reinflama inflatia in a doua parte a anului, cauzand o spirala de crestere a dobanzilor si de incetinire a cresterii economice.
Chiar si daca slabirea leului nu se va produce, arata raportul, exista in continuare riscul presiunilor inflationiste. In acest scenariu, seceta ar putea majora peste asteptari preturile produselor agro-alimentare, crescand astfel inflatia de baza printr-un deficit de oferta. Pe partea cererii, cresterea puternica a salariilor, peste castigurile de productivitate, poate stimula de asemenea inflatia.
De evolutia leului depinde si decizia Bancii Nationale privind modificarea ratei-cheie a dobanzii, spun britanicii. Daca apetitul global pentru risc ramane constant iar investitorii mentin sus cererea pentru leu, moneda nationala s-ar putea aprecia in continuare, iar BNR ar putea chiar sa taie din dobanda de politica monetara, ipoteza cu care sunt de acord si analistii de la Erste si Unicredit, in ultimele rapoarte de cercetare publicate de cele doua banci.
In caz contrar insa, daca leul slabeste semnificativ, dobanda BNR ar putea urca si pana la 9%, estimeaza raportul Capital Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO