Bănci și Asigurări

Business Internaţional. Grupul bancar italian Unicredit a numit un nou preşedinte, Pier Carlo Padoan, fost ministru al finanţelor şi al economiei

Business Internaţional. Grupul bancar italian Unicredit...

Autor: Claudia Medrega

15.10.2020, 00:05 258

Consiliul de administraţie al grupului italian UniCredit, care controlează a cincea cea mai mare bancă de pe piaţa românească, l-a cooptat pe  profesorul Pier Carlo Padoan în calitate de director neexecutiv după ce a concluzionat că este cel mai bun candidat pentru funcţia de chairman (preşedinte- n.red) al UniCredit pentru următorul mandat (2021 - 2023).

Padoan va fi membru al boardului până la adunarea generală anuală pentru aprobarea situaţiilor financiare din 2020, dată la care va fi ales un nou consiliu de administraţie.

Cooptarea profesorului Padoan vine după ce Elena Zambon, membră a consiliului de administraţie de mult timp, a renunţat la această funcţie după ce a declarat că angajamentele sale profesionale principale ar împiedica-o să-şi dedice timpul şi angajamentul necesar activităţilor consiliului de administraţie, potrivit informaţiilor transmise de UniCredit.

Pier Carlo Padoan, 70 de ani, a fost ministru al Finanţelor şi al Economiei în Italia în perioada 2014-2018, iar din 2018 este membru al Parlamentului Italiei din partea Partidului Democrat.

Italianul Pier Carlo Padoan a fost considerat unul dintre cei mai puternici miniştri de finanţe din zona euro. Padoan intenţionează să renunţe la mandatul său de membru al parlamentului pentru a prelua funcţia de preşedinte al UniCredit.

În prezent, Cesare Bisoni este preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit, iar poziţia de CEO UniCredit este ocupată începând din 2016 de Jean Pierre Mustier.

Padoan este licenţiat în economie la Universitatea din Roma şi a ocupat diferite funcţii academice în universităţi italiene şi străine.

A fost consultant la Banca Mondială, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană.

În 2007 Padoan era numit secretar general adjunct al OECD, iar de la finele anului 2009 devenea şi economist-şef. Din 2001 până în 2005, a fost director executiv în cadrul FMI fiind responsabil de anumite ţări, precum Grecia, Portugalia şi Albania.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi.

În regiunea Europei Centrale şi de Est, UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri financiare, iar în România UniCredit Bank este în top 5 al celor mai mari bănci după active.

Grupul italian UniCredit, care deţine a cincea cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, a raportat pentru primul semestru (S1) din 2020 un profit net consolidat de 62 mil. euro din operaţiunile din România, potrivit rezultatelor financiare anunţate la Milano.†Comparativ cu S1/2019, câştigul net al UniCredit este în scădere cu circa 18%.

UniCredit a intrat pe piaţa românească la începutul anilor 2000, când a preluat operaţiunile băncii turceşti Demir Bank. Ulterior, printr-o preluare la nivel internaţional, UniCredit a cumpărat grupul germano-austriac HBV/Bank Austria, iar în România s-au unit cu Banca Ţiriac, care fuzionase anterior cu HBV/Bank Austria România. Ulterior, în România grupul Italian UniCredit a cumpărat partea deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac (45% din acţiuni), iar ulterior a făcut o ofertă şi acţionarilor minoritari.

UniCredit controlează pe piaţa locală UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions

Pier Carlo Padoan, 70 de ani, viitorul preşedinte al grupului UniCredit, a fost ministru al Finanţelor şi al Economiei în Italia în perioada 2014-2018, iar din 2018 este membru al Parlamentului Italiei din partea Partidului Democrat.

Pier Carlo Padoan, 70 de ani, viitorul preşedinte al grupului UniCredit, a fost ministru al Finanţelor şi al Economiei în Italia în perioada 2014-2018, iar din 2018 este membru al Parlamentului Italiei din partea Partidului Democrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO