Bănci și Asigurări

Business internaţional. De necrezut: ratele dobânzilor pentru creditele imobiliare din Franţa continuă să scadă şi se apropie de 1%

Business internaţional. De necrezut: ratele dobânzilor...

Autor: Ramona Cornea

09.12.2019, 20:00 2187
Ratele dobânzilor pentru credite ipotecare acordate persoane fizice din Franţa au scăzut la 1,12% în luna noiembrie a acestui an, excluzând costurile de asigurare şi garanţii, potrivit Observatorului Creditelor pentru Locuinţe/CSA, citat de cotidianul francez Les Echos. Recordul ante­rior era de 1,13% şi a fost atins în luna octombrie a acestui an.

La acest nivel, rata dobânzii este de şase ori mai mică decât la începutul anilor 2000 şi de 14 ori mai mică decât la sfârşitul anilor 1980.

Durata medie a unui împrumut imobiliar a crescut cu 31 de luni în cinci ani.

„De la sfârşitul verii, ratele dobânzilor creditelor ipotecare scad lent, după mai mult de şase luni de declin destul de rapid“, scrie Observatorul Creditelor pentru Locuinţe.

Cu toate acestea, deşi ritmul scăderii ratei do­bânzii a încetinit în a doua jumătate a anului, cos­tul mediu al împrumutului pentru o casă a scăzut considerabil (1,24% în iunie). În 2019, „ratele au scăzut cu 30 de puncte de bază”, potri­vit sursei citate. În ianuarie, ratele erau încă la 1,43%.

Creditarea imobiliară din Franţa continuă să tureze la capacitate maximă, în ciuda creşterii preţurilor locuinţelor. În primele unsprezece luni ale anului, gradul de îndatorare a crescut cu o medie lunară de peste 6%. Împrumuturile restante totale pentru locuinţe au depăşit 1.100 miliarde de euro.

Prin politica monetară a Băncii Centrale Euro­pene (BCE), acest context al ratelor do­bân­zilor foarte scăzute este consolidat de concurenţa băncilor pentru împrumuturi ieftine, iar această concurenţă face ca băncile să fie şi mai flexibile.

Potrivit instituţiei de finanţare Crédit Logement, durata medie a împrumutului a crescut cu 31 de luni în ultimii cinci ani. În noiembrie, durata împrumuturilor pentru locuinţe a fost în medie de 230 de luni (19 ani), faţă de 210 luni în 2014. Toţi aceşti factori au provocat euforie în rândul debitorilor.

Înaltul Consiliu pentru Stabilitate Financiară (HCSF), care este îngrijorat de rentabilitatea băncilor, a lansat la începutul lunii octombrie o consultare a părţilor interesate din sector ce s-a încheiat în luna noiembrie. În cadrul acestei consultări au fost menţionate mai multe recomandări pentru a tempera fenomenul creditelor imobiliare, printre care o supraveghere mai bună a raportului accesibilităţii gospodăriilor sau o creştere a ratei de uzură, rată peste care instituţiile nu au voie să împrumute. HCSF urmează să facă bilanţul consultărilor la jumătatea lunii decembrie şi să decidă dacă va pune sau nu în aplicare aceste recomandări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO