Bănci și Asigurări

Business internaţional: Citibank a fost amendată cu 100 mil. dolari pentru manipularea LIBOR, indicatorul de referinţă pentru dobânzile la dolari

Business internaţional: Citibank a fost amendată cu 100...

Autor: Alex Ciutacu

19.06.2018, 00:01 256

Citibank a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu 42 de state americane, în urma căreia gigantul bancar trebuie să plătească o amendă de 100 mil. dolari, pentru manipularea LIBOR-ului - un indicator cheie al dobânzilor, care are impact asupra unor împrumuturi totale de mii de miliarde de dolari la nivel global, potrivit Fortune.

Înţelegerea la care a ajuns Citibank cu statele americane conţine detalii ale unor mesaje şi e-mailuri transmise între angajaţii Citibank în care se vorbeşte explicit despre modul în care aceştia transmiteau eronat nivelul de dobândă al împrumuturilor interbancare, în 2008 şi 2009.

Citi a încercat să evite imaginea de slăbiciune care ar fi putut reieşi din nivelul ridicat al dobânzilor. Acordul susţine, de asemenea, că Citi a obţinut milioane de dolari „pe nedrept“ din înţelegeri cu entităţi guvernamentale şi entităţi nonprofit prin manipularea acestei dobânzi. Procurorul general al statului New York, Barbara Underwood, a descris acţiunile băncii drept „conduită frauduloasă“ care a suprimat pieţele financiare.

LIBOR, adică Rata de Dobândă Interbancară din Londra, este una dintre cele mai importante rate de dobândă din lume. Se bazează pe un coş de monede principale şi setează preţul pe care băncile şi le plătesc pentru împrumuturile interbancare. Această dobândă are implicaţii directe asupra fiecărei persoane creditate, cu rate variabile pe baza LIBOR-ului. 

Manipularea LIBOR-ului s-a dovedit a fi o practic` r`spåndit` printre b`ncile mari, \n special \nainte de criza financiar` din 2008. Gigantul bancar Barclays a ajuns la un acord de 453 mil. dolari asupra acestei probleme \n 2012. n acela[i an, UBS a pl`tit suma de 1,5 miliarde de dolari pentru fraud` [i mit` legat` de aceea[i problem` - manipularea LIBOR-ului. Astfel de manipul`ri au avut o contribu]ie la criza ipotecar` din SUA, antrenånd cre[terea semnificativ` a ratelor \mprumuturilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO