Bănci și Asigurări

Business internaţional. Băncile din Europa şi SUA ar urma să facă provizioane de peste 50 mld. dolari

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Mircea Nica

05.05.2020, 00:06 222

Băncile americane şi europene sunt pe cale de a rezerva mai mult de 50 mld. dolari pentru cre­ditele din primul trimestru, cele mai mari pro­vizioane de la criza financiară din 2008-2009, con­form Financial Times.

Dintre cele mai mari instituţii, băncile ame­ri­ca­ne au fost cele mai prudente prin creşterea re­zer­velor pentru împrumuturile neperformante cu 350% din primul trimestru al anului trecut, ajun­gând la 25 mld. dolari, în timp ce creditorii euro­peni au crescut provizioanele cu 269% până la 16 mld. euro. Cifrele vor deveni mai clare când bănci precum BNP Paribas, ING şi UniCredit îşi vor raporta veniturile în primul trimestru din 2020.

HSBC, cea mai mare băncă din Europa în func­ţie de active, a fost cea mai pesimistă, spunând că provizioanele ajung la 3 mld. dolari, iar pier­de­ri­le ar putea ajunge la 11 mld. dolari la finalul anului.

În timp ce multe bănci şi-au rezervat pro­vizioanele pentru cele mai mari pierderi ale creditării de la criza financiară din 2008, Deutsche Bank a anunţat provizioane în valoare de 500 mil. euro, comparativ cu 2,1 mld. lire ster­line cât a pus deoparte banca rivală din Marea Britanie Barclays.

„Din cauza actualei crize economice, nu înţeleg cum de băncile cred că le trebuie mai puţine provizioane“, a spus Sascha Steffen, profesor în finanţe la Frankfurt School of Fi­nance & Management.

Kian Abouhossein, ana­list economic la JP Morgan, susţine că a esti­mat o pierdere a cre­di­tă­rii care ar ajunge la 3 mld. euro până la sfârşitul anu­lui, însemnând o pier­dere cu 50% mai mare decât actuala previziune a Deutsche Bank.

„Unele bănci au pus un accent mai mare pe provizioane în perioada pandemiei de COVID-19, iar alţii nu au făcut acest lucru. Chiar dacă toţi folosesc aceleaşi pre­viziuni ale PIB-ului, trebuie să decizi cât de eficiente sunt măsurile guvernamentale în atenuarea impactului. Autorităţile nu vor ca băncile să închidă finanţările pentru economie“, a spus Stuart Graham, fondatorul Autonomous Research.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO