Bănci și Asigurări

Business internaţional. Banca centrală suedeză publică primul studiu privind o monedă digitală de bancă centrală, hotărând să amâne din nou momentul lansării unei astfel de monede

Business internaţional. Banca centrală suedeză...

Autor: Catalina Apostoiu

09.04.2021, 10:30 179

♦ Riksbank a arătat clar că o monedă digitală nu va înlocui cash-ul şi că dacă va fi creată, noua monedă digitală va necesita probabil un nou cadru legal până când va putea fi folosită.

Suedezii au aflat că viziunea lor cândva revoluţionară privind lansarea unei mo­ne­de digitale de bancă centrală ar putea nece­si­ta mai mult timp pentru a se materializa de­cât se estimase anterior, scrie Bloomberg.

Banca centrală suedeză, Riksbank, a pu­bli­cat recent rezultatele primei faze a unui pro­iect pilot legat de ceea ce constituie practic cea mai avansată explorare a unei ere post-cash desfăşurat de o economie majoră, occidentală.

Rezultatele arată că ritmul rapid de dispariţie a cash-ului prezintă „posibile pro­bleme“ pe care o monedă digitală con­tro­la­tă de o bancă centrală le poate aborda.

Sarcina este una uriaşă, iar banca centrală a Suediei, cea mai veche din lume, continuă să amâne un astfel de moment. După ce a sugerat cândva că ar putea merge mai departe cu lansarea unei coroane digitale până în 2018, Riksbank spune acum că actualul proiect pilot nu va putea fi fi­nalizat până la începutul anului viitor, acordându-şi timp să continue cercetările până la finalul anului 2026.

Alţi bancheri centrali au respins în mod deschis ideea că există avantaje legate de a fi primul care face paşi concreţi în domeniul monedelor digitale.

„În majoritatea economiilor, va fi un proces de durată. Mai ales dacă legislatorii va trebui să-şi spună cuvântul“, arată Johanna Jeansson de la Bloomberg Economics.

Mithra Sundberg, care conduce departamentul din cadrul Riksbank ce se ocupă de proiectul monedei digitale, sugerează că este important să nu se ia o decizie privitoare la această tehnologie până când nu se determină ce trebuie să facă o monedă digitală. Riksbank a arătat clar că aceasta nu va înlocui cash-ul şi că dacă va fi creată, noua monedă digitală va necesita probabil un nou cadru legal până când va putea fi folosită.

Între timp, numerarul este în scădere lentă, dar sigură, în cea mai mare economie nordică. Însă nu toată lumea vede această scădere drept un motiv pentru implicarea într-un proiect de monedă digitală. În ţara vecină Norvegia, o altă societate practic cashless, banca centrală susţine că „nu există o necesitate acută“ de lansare a unei monede digitale.

În ultimă instanţă, politicienii, şi nu bancherii centrali vor fi cei care vor decide cum va arăta viitorul banilor în Suedia. Legislatorii vor determina dacă informaţiile obţinute prin intermediul proiectului pilot îi vor convinge că o e-coroană este necesară şi dacă acesta va fi cazul ce formă va lua aceasta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO