Bănci și Asigurări

Bulgarii de la Euroins lansează pe piaţa locală o poliţă de asigurări pentru judecători şi procurori

Bulgarii de la Euroins lansează pe piaţa locală o...

Autor: Cristina Bellu

19.08.2019, 13:10 526

Asigurătorul Euroins, deţinut de grupul bulgar Eurohold, anunţă lansarea pe piaţa locală a unui produs pentru judecători şi procurori, care acoperă riscurile rezultate ca urmare a erorilor judiciare cauzate de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, respectiv cheltuielile de judecată suportate de asigurat în procesul civil.

Beneficiarul despăgubirii, în cazul în care poliţa de asigurare este executată, este Statul Român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, pentru că răspunderea civilă profesională a judecătorului sau a procurorului reprezintă, conform legii, „obligaţia de a plăti prejudiciul cauzat din gravă neglijenţă, Statului Român reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în urma unei hotărâri definitive a instanţei”, menţionează un comunicat al instituţiei financiare.

Potrivit companiei, asigurarea de răspundere civilă profesională se încheie pe o perioadă de 12 luni, cu sau fără franşiză, iar limita de despăgubire este de 100.000 de euro, echivalent în lei. Franşizele sunt cuprinse între 3% şi 15% din valoarea daunei şi generează reduceri ale valorii primei de asigurare cuprinse între 5% şi 20%.

Contractul de asigurare se poate încheia fie individual, de către judecător sau procuror, fie colectiv, de către instanţă sau parchet, în calitate de angajator/contractant, cu o listă nominală cu asiguraţii).

“Asiguratorul va suporta prejudiciul cauzat de asigurat prin erorile judiciare săvârşite în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare, inclusiv consecinţele directe ale acestora produse ulterior expirării poliţei, precum şi pretenţiile de despăgubire formulate împotriva asiguratului de către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în perioada de valabilitate a poliţei, determinate de erori judiciare săvârşite de asigurat într-o perioadă retroactivă, de maxim 3 luni”, mai specifică anunţul companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO