Bănci și Asigurări

Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, pare că dă înapoi în mult încurajatul marş spre zona euro pentru că bulgarilor le este teamă că euro va majora preţurile. Frica şi chiar antipatia faţă de euro au devenit comune în est

Francezul Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a declarat în 2018, când Europa era zguduită de un val de euroscepticism, că Bulgaria va fi următoarea ţară care va intra în zona euro.

Francezul Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a declarat în 2018, când Europa era zguduită de un val de euroscepticism, că Bulgaria va fi următoarea ţară care va intra în zona euro.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.02.2020, 23:19 791

Euro nu reuşeşte să cucerească estul fost comunist. Bulgarii, cea mai săracă naţiune din Uniunea Europeană, se tem că dacă trec la euro preţurile vor creşte, spune guvernul de la Sofia, care a anunţat că ar putea încetini ritmul adoptării monedei europene după ce a creat pasiuni şi duşmanii cu angajamentul şi pregătirile pentru intrarea în zona euro.

De creşterea preţurilor din cauza euro s-au temut şi slovenii când au intrat în zona euro, în 2007, la fel şi slovacii, care au adoptat euro în 2009 şi chiar şi acum dau parţial vina pe acest lucru pentru scumpiri. Însă tot de teama scumpirilor, în contextul deprecierii forintului, în Ungaria s-a vehiculat anul trecut posibilitatea trecerii la euro, ceea ce ar oferi stabilitate monetară. Dar guvernul de la Budapesta nu doar că nu vrea să audă de euro, dar este şi eurosceptic. Cehii sunt sunt mult prea mândri de coroana lor pentru a o înlocui cu euro, iar polonezii merg şi ei pe calea euroscepticismului.

Cum niciunul dintre statele din fostul bloc comunist european şi acum membre ale UE care nu sunt în zona euro, exceptând Bulgaria şi Croaţia, nu are planuri concrete pentru adoptarea monedei unice, unele manifestând chiar repulsie faţă de aceasta, mesajul Sofiei pare să pună capăt romanţei Estului cu clubul elitei economice şi financiare europene.

În ultima vreme, guvernul bulgar, agenţii de rating şi diferite personalităţi politice europene au făcut mult caz de faptul că Bulgaria ar putea fi sau chiar va fi următorul membru al zonei euro. Exemplul dat de Bulgaria era cu atât mai important cu cât era pus în balanţă cu cel al României şi cel al Croaţiei.

Cu moneda naţională, leva, ancorată de euro din 1999 într-un consiliu monetar supravegheat de FMI, Bulgaria intenţiona să intre în mecanismul ratelor de schimb ERM-2 -anticamera euro- până la sfârşitul lunii aprilie, scrie Bloomberg. Însă parlamentul a adoptat recent legislaţie care cere guvernului să facă acest lucru la actualul curs de schimb valutar.

Premierul Boiko Borisov a indicat zilele trecute că ar putea fi nevoie de mai mult timp în contextul îngrijorărilor că alte state membre ale zonei euro şi Banca Centrală Europeană ar putea încerca să schimbe nivelul la care leva este ancorată de moneda unică. Leva a fost legată de euro după ce economia bulgară a fost aproape distrusă de o criză bancară şi valutară în 1997. De atunci, situaţia financiară a Bulgariei este una exemplară, ancorarea oferind predictibilitate firmelor şi gospodăriilor.

Mai mult, a explicat Borisov, majoritatea bul­garilor se opun ca ţara lor să intre în zona euro, temându-se că firmele vor profita de schimbare pentru a majora preţurile produselor lor.

„Sunt obligat să încetinesc ritmul şi doar după ce vom convinge pe toată lumea că acest lucru este bun vom merge înainte“, a spus premierul. El nu a respins explicit luna aprilie ca ţintă pentru intrarea în

ERM-2. „Până când nu va exista un consens absolut, nu vom forţa intrarea în camera de aşteptare.“ Fiecare stat care a intrat în UE s-a angajat să adopte şi euro, cu câteva excepţii, dar nu există nicio normă europeană care să oblige la respectarea vreunei ţinte.

Pentru a linişti temerile consumatorilor că trecerea la euro va aduce scumpiri, Slovacia a implementat o gamă largă de măsuri. Una dintre acestea a fost semnarea de către câteva mii de firme a unui cod de etici în care acestea s-au angajat să nu exploateze schimbarea pentru a face profit, se arată într-un document al Comisiei Europene. De asemenea, a fost obligatorie afişarea preţurilor atât în euro, cât şi în coroane, timp de cinci luni, corectitudinea afişărilor fiind verificată de un organism al guvernului şi de o asociaţie a consumatorilor. Apoi, cetăţenii au fost puternic încurajaţi să raporteze orice majorare a preţurilor suspectă, iar guvernul a lansat o campanie cuprin­zătoare de informare pentru public. Un studiu al Băncii Naţionale a Croaţiei a găsit că trecerea la euro a avut în Slovacia în 2009 o contribuţie de 0,3 puncte procentuale la inflaţie (aceasta decelerând la 1% în primii doi ani de euro). Însă trebuie ţinut cont de faptul că 2009 a fost an de criză, când multe companii şi-au redus preţurile, iar numărul de turişti din alte ţări s-a prăbuşit. De asemenea, atunci Slovacia a fost lovită de un şoc al competitivităţii deoarece statele vecine s-au putut folosi de deprecierea monedelor lor pentru a-şi face exporturile mai ieftine, ceea ce banca centrală slovacă nu mai putea face, euro împiedicând  acest lucru. Pe de altă parte, trecerea la euro a făcut ca firmele să aibă acces la credite ieftine. Un studiu realizat în 2018 arată că firmele din Slovacia sunt satisfăcute de euro.

În Slovenia, în 2007, contribuţia adoptării euro la inflaţie a fost tot de 0,3 puncte procentuale. În acel an, creşterea medie a preţurilor a fost de 3,8%, dar 2007 a fost am de boom economic pentru Europa de Est.

Croaţia are ca plan intrarea în zona euro în 2023-2024, însă în prezent nu îndeplineşte condiţiile cerute pentru acest lucru. Euro i-ar fi de folos mai ales în sectorul turismului, deoarece ar face mai uşor pentru turiştii europeni să cheltuiască.

Bulgaria, cu un nivel redus al datoriei publice şi cu un buget echilibrat, îndeplineşte cel mai bine dintre statele est-europene criteriile pentru adoptarea euro. Există însă îngrijorări legate de sistemul financiar fragil. „Nu ştiu vreo ţară care s-o fi dus mai rău din cauza intrării în zona euro“, a afirmat premierul Borisov. „Însă bulgarii sunt îngrijoraţi. Se tem că preţurile vor creşte.“

bogdancojocaru@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO