Bănci și Asigurări

Bugetul public a revenit pe excedent in aprilie

04.06.2007, 20:10 14

Bugetul general consolidat a inregistrat un surplus de 0,34% din PIB (1,33 mld. lei, adica aproximativ 400 mil. euro) dupa primele patru luni ale anului, conform datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor.
Trecerea pe plus a avut loc in luna aprilie, dupa ce la finalul primului trimestru bugetul consemnase un deficit de 0,12% din PIB. Veniturile bugetare au fost de 37,27 miliarde de lei in primele patru luni, iar cheltuielile au fost de 36,39 miliarde de lei.
La finalul primelor patru luni, cel mai mare excedent era inregistrat la nivelul bugetelor locale (peste 3 miliarde de lei), iar cel mai mare deficit, la bugetul de stat (peste 2,7 miliarde de lei).
In primul trimestru, trecerea bugetului pe minus a fost cauzata de reducerea incasarilor de TVA, principalul contributor al bugetului. Revenirea acestora pe crestere puternica in aprilie (plus 31%) a readus bugetul pe excedent.
Pentru intreg anul, Guvernul a planificat un deficit bugetar de 2,8% din PIB, care va fi insa modificat luna aceasta pana la 2,4% din PIB, printr-o rectificare bugetara, conform anuntului facut de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Practic, Romania se pregateste anul acesta sa aiba cel mai mare deficit bugetar din ultimii 4-5 ani, dupa ce in 2006 acesta s-a plasat la 1,7% din PIB. Conform metodologiei europene, deficitul bugetar planificat initial pentru anul acesta (2,8% din PIB) depasea pragul de 3% din PIB, considerat prudent, motiv pentru care oficialii europeni au facut presiuni asupra Bucurestiului pentru reducerea acestuia.
Conform calculelor europene, deficitul bugetar al Romaniei dupa metodologia ESA95 ar fi fost de 3,2%. Metodologia europeana ia in calcul nu doar fluxurile de venituri si cheltuieli bugetare, ci si veniturile preconizate, dar care nu au fost pana la urma colectate, precum si angajamentele de cheltuieli facute de buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO