Bănci și Asigurări

Buget 2021. Gabriel Biriş, avocat de business: Nişele fiscale trebuie închise. Toată lumea trebuie să plătească taxe. Nu există o altă soluţie de echilibrare

Gabriel Biriş, avocat de bussines:

Nu trebuie să majorăm taxele pentru reducerea deficitului bugetar. Dar trebuie să eliminăm nişele fiscale. Nimeni nu mai trebuie scutit de la plata taxelor. Toţi trebuie să plătim taxe în mod egal – şi nu este treaba statului că eşti companie, că eşti PFA. Toţi dintre noi trebuie să plătească la fel.

Gabriel Biriş, avocat de bussines: Nu trebuie să majorăm taxele pentru reducerea deficitului bugetar. Dar trebuie să eliminăm nişele fiscale. Nimeni nu mai trebuie scutit de la plata taxelor. Toţi trebuie să plătim taxe în mod egal – şi nu este treaba statului că eşti companie, că eşti PFA. Toţi dintre noi trebuie să plătească la fel.

Autor: Iulian Anghel

12.11.2020, 18:40 1661

Nu mai este de acceptat ca unii să plătească taxe, iar alţii nu. Taxarea trebuie să rămână jos şi ar fi o nebunie ca, în căutarea de bani, viitorul guvern să majoreze taxele. În aceeaşi vreme, nişele fiscale trebuie închise. Toată lumea trebuie să plătească taxe, spune Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş - Goran.

Două sunt urgenţele României:

1. absorbţia banilor europeni care ar permite deschiderea lucrărilor ample de infrastructură şi 2. reducerea deficitului fiscal – spune Biriş.

Lucrările de infrastructură nu înseamnă doar poduri şi drumuri, ci şi infrastructura educaţională, pentru că, fără educaţie, nu poţi asigura nimănui viitorul.

În privinţa reducerii deficitului bugetar, cea de-a doua urgenţă, puntea este îngustă. Dar trebuie trecută. România este încă pe linia de plutire pentru că, în ciuda deficitelor uriaşe, se poate împrumuta în condiţii bune. Dar creditele, astfel luate, sunt un drog. Pentru că aceste credite sunt ieftine acum, dar nu vor fi mereu ieftine. În plus, ele trebuie rambursate, spune Biriş.

„Nu trebuie să majorăm taxele pentru reducerea deficitului bugetar. Dar trebuie să eliminăm nişele fiscale. Nimeni nu mai trebuie scutit de la plata taxelor. Toţi trebuie să plătim taxe în mod egal – şi nu este treaba statului că eşti companie, că eşti PFA. Toţi dintre noi trebuie să plătească la fel.”

Tot pentru reducerea deficitului, fără de care puţine se pot întâmpla, este o urgenţă creşterea colectării: „Este inadmisibili ca bugetul să piardă 7 miliarde de euro pe an, doar din evaziunea pe TVA”.

Şi, nu în ultimul rând, tot în efortul de a ţine deficitul fiscal sub control, trebuie oprită această cursă a creşterii de pensii şi de salarii.

„Pensiile trebuie corelate cu încasările din fondul public de pensii.”

2021 ar trebui să fie un an mai bun, dar va fi „nasol”, dacă nu se opresc cheltuielile nejustificate şi dacă nu încep marile lucrări de infrastructură cu bani europeni, spune Biriş. Iulian Anghel

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO