Bănci și Asigurări

Budapest Bank, MKB Bank şi Takarekbank au creat al doilea cel mai mare grup bancar din Ungaria

Budapest Bank, MKB Bank şi Takarekbank au creat al...

Autor: Mircea Nica, Cristian Hostiuc

28.05.2020, 00:00 234

Budapest Bank, instituţie deţinută de stat, a format o alianţă strategică împreună cu MKB Bank şi Takarekbank (MTB), formând al doilea cel mai mare grup bancar din Ungaria, conform Reuters. 

Băncile au început pregătirea şi examinarea cadrului de funcţionare al grupului, având cumulat active în valoare de 18,3 mld. dolari.

MKB Bank şi Takarekbank au anunţat fuziunea la începutul lunii mai a anului curent. Budapest Bank are un portofoliu semnificativ de creditare a gospodăriilor şi întreprinderilor mici, care se potriveşte clienţilor bancari corporate şi private ai MKB Bank şi clienţilor băncilor de economii ale Takarekbank. Cele trei bănci vor înfiinţa o entitate comună, Magyar Bankholding, condusă de preşedintele Takarekbank, Jozsef Vida.

Directorul general al MKB, Adam Balog, fost bancher central şi CEO-ul de la Budapest Bank, Koppany Lelfai, vor deveni membri ai boardului noului grup bancar. Liderul pieţei din Ungaria este OTP Bank, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, cu active totale de circa 69 mld. dolair la sfârşitul primului trimestru.

Singura filială ungară a OTP este aproape de două ori mai mare decât trioul postfuziune, cu active totale de circa 33 mld. dolari. MKB intră în fuziune după un proces de restructurare recent încheiat al Uniunii Europene. Guvernul a căutat ani buni un cumpărător pentru Budapest Bank, pe care l-a cumpărat de la General Electric pentru 700 de milioane de dolari în 2015. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO