Bănci și Asigurări

BT lansează un credit pentru agricultori cu DAE de 15%, dar fermierii spun că este prea scump

Autor: Gabriel Razi

07.03.2011, 23:50 60

Banca Transilvania (BT), al cincilea creditor local, a lansat unîmprumut destinat fermelor mai mari de 150 de hectare, pentru careva aloca în acest an 100 de milioane de lei (24 milioane euro),însă unii agricultori spun că dobânda de 12% a acestui credit, carecorespunde unei DAE - dobândă anuală efectivă - de 15%, este prearidicată.

Suma maximă acordată poate ajunge la 250.000 de lei (60.000euro). Astfel, la nivelul maxim, ar putea fi creditate cel mult4.000 de ferme.

În România sunt 9.110 firme care exploatează peste 100 dehectare de teren, conform datelor Ministerului Agriculturii şiDezvoltării Rurale (MADR).

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,spune că finanţarea BT se adresează fermelor mari pentru că acesteasunt cele ce pot face agricultură de performanţă. "Este un pachetpentru fermele super-rentabile. Acest tip de fermă este cel maiîntâlnit la nivel european", spune Tabără, al cărui minister agăzduit lansarea, ieri, a acestui credit de către BancaTransilvania.

Creditul poate fi accesat de fermele care beneficiază desubvenţii APIA, au un plan de culturi multianuale şi o cifră deafaceri a cărei fluctuaţie nu depăşeşte 25% pe an. Finanţarea estedestinată acoperirii cheltuielilor de înfiinţare şi întreţinere aculturilor vegetale, termenul de acordare fiind de maximum 12luni.

BT: Creditul e scump pentru că nu avem experienţă peagricultură

Reprezentanţii BT spun că dobânda anuală efectivă (DAE) se vasitua în jurul a 15%, justificând că acest cost se datoreazăexperienţei reduse a băncii în finanţarea fermelor agricole.

Robert Rekkers, director general al băncii, admite că fermieriiar putea considera dobânda cerută de BT ca ridicată. "Nu avem oistorie mare pe agricultură, începem cu acest pricing. Dacă vomcâştiga know-how, suntem dispuşi să adaptăm pricing-ul", precizeazăRekkers. În Polonia, dobânzile la creditele pentru fermieri sunt decirca 6%, adică la jumătate din dobânzile curente practicate debănci, de 12-13%, la creditele în zloţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO