Bănci și Asigurări

BT ieftineste creditele ipotecare in valuta

01.06.2005, 18:33 13

Banca Transilvania (BT) a operat o reducere cu påna la doua puncte procentuale a dobånzilor la creditele ipotecare in valuta.

Pentru imprumuturile ipotecare in euro si dolari, cu scadenta pe maximum zece ani, rata anuala a coboråt de la 11% la 9%. In cazul finantarilor cu maturitate de 15 ani, dobånda este de 10% pe an, in scadere cu un punct procentual fata de nivelul anterior.

Dobånda pentru creditele imobiliare destinate cumpararii, constructiei si modernizarii locuintei a fost micsorata, de asemenea, cu un punct procentual, la 9% pe an.

Scaderea are loc in contextul in care pe pietele internationale dobånzile la dolar se afla pe un trend ascendent, dupa ce Banca Federala a Statelor Unite a majorat rata dobånzii de referinta cu peste doua puncte procentuale de la jumatatea anului trecut, påna la 3% pe an. Banca Centrala Europeana mentine dobånda de referinta la euro la 2% pe an.

Totodata, banca a redus avansul necesar pentru obtinerea unui credit imobiliar in lei pe 20 de ani, de la 25% la 20% din valoarea investitiei. Banca ia in calculul pentru determinarea gradului maxim de indatora-re si al capacitatii de rambursare 50% din veniturile nete lunare ale familiei, fata de 35% inainte.

BT detine o cota de 12% din piata creditelor imobiliare si ipotecare, sustin reprezentantii bancii.

Banca Transilvania a raportat, pentru anul trecut, un profit net de 608 miliarde lei (15 milioane de euro), in crestere cu 30% in lei fata de rezultatul din 2003. La sfårsitul anului trecut, banca avea un sold total al creditelor neguvernamentale de 14.368 miliarde lei (aproape 363 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO