Bănci și Asigurări

Brokerii de credite: O treime din cererea populatiei este pentru finantari in franci elvetieni

19.06.2008, 19:26 18

Preferinta pentru creditele in franci este ridicata, mai ales cand vine vorba de finantarea achizitiilor imobiliare, spun brokerii de credite.
"Imprumuturile in franci elvetieni permit clientilor sa acceseze sume mai mari, care satisfac nevoia imediata. Creditele sunt contractate pentru a finanta achizitia unei locuinte sau a unor terenuri, astfel ca pentru client conteaza mai mult suma obtinuta, si mai putin banca sau costurile", spune Anca Bidian, presedintele nou infiintatei Asociatii Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). Bidian este si director general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite de pe piata locala.
Membrii ARBC, printre care se numara Kiwi Finance, DBSol Consulting, si Credit Zone, au intermediat anul trecut credite in valoare de aproape 223 de milioane de euro. Din suma totala, imprumuturile garantate cu ipoteca detin o pondere de 36%, in timp ce creditele negarantate au totalizat 142 de milioane de euro.
Creditele in euro au reprezentat 59% din volumul vanzarilor celor opt brokerii din ARBC, imprumuturile in lei au reprezentat 10% (cu un volum de aproape 22 mil. euro), iar cele in franci elvetieni au avut o pondere de 31% (echivalentul a 69 milioane euro).
"Recomandam ca imprumuturile sa fie contractate in lei, pentru ca veniturile populatie sunt obtinute in moneda nationala. Trebuie adaugat ca intre veniturile inregistrate si cele reale ale romanilor apare o diferenta de pana la 30%, astfel ca clientii gasesc resurse de achitare a creditului", a continuat Bidian.
Presedintele ARBC estimeaza ca in viitor va avea loc o consolidare a datoriilor negarantate intr-un singur credit garantat cu ipoteca, si mai putin o crestere a volumului de credite refinantate. Potrivit unor estimari, creditele refinantate au reprezentat anul trecut 30-40% din totalul imprumuturilor.
Piata de intermediere bancara se afla in stadiu incipient de dezvoltare in Romania, anul trecut fiind intermediat un volum de doar 5% din creditele de retail acordate de banci. Pe pietele mature din Europa de Vest, brokerii vand pana la 70% din creditele acordate de banci pentru populatie.
In Romania, fragmentarea pietei de brokeraj bancar, unde activeaza un numar estimativ de o suta de societati, a dus la necesitatea ca institutiile bancare sa incheie parteneriate pentru a beneficia de acoperirea nationala a activitatii de externalizare a activitatii de creditare.
De altfel, doar cativa jucatori au ajuns sa aiba acoperire nationala, in timp ce vasta majoritate a brokerilor au doar o prezenta regionala.
Bancherii privesc cu tot mai mult interes alternativa parteneriatelor cu brokeri specializati, in conditiile in care dezvoltarea retelelor proprii de unitati este tot mai costisitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO