Bănci și Asigurări

Brexitul provoacă nelinişte pe pieţele valutare. Dolarul a pierdut teren faţă de alte valute majore luni, în timp ce lira sterline şi euro au crescut

Brexitul provoacă nelinişte pe pieţele valutare....

Autor: Mediafax

16.11.2020, 10:44 111

Dolarul a pierdut teren faţă de alte valute majore luni, în timp ce lira sterline şi euro au câştigat pe fondul semnalelor că Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar putea face progrese în negocierile privind acordul comercial post-Brexit, anunţă Reuters.

Sentimentele pe pieţe au fost mixte, între temerile privind al doilea val al pandemiei şi speranţele legate de un vaccin funcţional care ar putea ajuta la revenirea creşterii globale.

Speranţele unui compromis Brexit au apărut după ce a devenit publică informaţia că Dominic Cummings, cel mai puternic consilier al premierului Boris Johnson, ar părăsi Downing Street la mijlocul lunii decembrie.

Între timp, principalul negociator britanic pentru Brexit, David Frost, a declarat duminică că Marea Britanie şi UE au făcut unele progrese în negocierile lor comerciale post-Brexit, dar s-ar putea să nu reuşească să obţină un acord.

Lira sterlină a crescut mai mult faţă de dolar, la 1,3226, dar şi faţă de euro, la 89,61 pence. Euro a crescut cu 0,16% faţă de dolar, la 1,1854.

Pieţele globale au crescut săptămâna trecută pe fondul optimismului că un vaccin pentru COVID-19 va fi disponibil în curând, cu dolarul în creştere.

„Mişcările valutare provocate de ştirile despre vaccinuri au făcut o pauză. Fără alte ştiri pozitive suplimentare despre vaccin, ratele dobânzilor şi acţiunile SUA au intrat în modul de corecţie la sfârşitul săptămânii, iar dolarul / yenul a scăzut ”, a declarat Masafumi Yamamoto, strateg şef valutar la Mizuho Securities.

Pieţele mai sunt influenţate de evoluţia numărului total de cazuri de virus din SUA, care a depăşit 11 milioane duminică, pe măsură ce ritmul pandemiei s-a accelerat, dar şi de rezultatul alegerilor din Statele Unite. "În weekend, incertitudinea în legătură cu alegerile prezidenţiale din SUA a scăzut, pe măsură ce a devenit mai sigur că Joe Biden a obţinut mai multe voturi şi este mai uşor pentru traderi să îşi asume riscuri în speranţa că următoarea administraţie va lua în curând măsuri împotriva coronavirusului", a declarat Masafumi Yamamoto, strateg la Mizuho Securities.

Dolarul s-ar putea consolida faţă de yen dacă obligaţiunile şi acţiunile americane îşi menţin tendinţa ascendentă, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO