Bănci și Asigurări

BREAKING. Prima emisiune de eurobonduri de după încheierea stării de urgenţă. Ministerul Finanţelor a ieşit să se împrumute de pe pieţele externe pe două tranşe, 5 ani şi 10 ani. Valoarea împrumutului, după ce se strâng ofertele de la investitori

sursa foto: Hepta

Autor: Liviu Popescu

19.05.2020, 12:17 3957

Ministerul Finanţelor, condus de Florin Cîţu, a ieşit să se împrumute de pe pieţele externe, cel mai probabil pentru a acoperi o parte din golul imens al deficitului bugetar.

Potrivit datelor publicate în urmă cu puţin timp pe platforma Bloomberg, Guvernul României vrea să se finanţeze prin două tranşe, una cu scadenţa în 26 februarie 2026, iar alta în 26 mai 2030.

Pentru ambele tranşe, dobânda (cuponul) este fixă, plătibilă anual. Pentru prima tranşă dobânda este formată din MS +355 de puncte de bază, iar pentru cea de-a doua, MS + 425 puncte de bază.

Valoarea împrumutului va fi publicată după ce se strâng ofertele de la investitori, iar preţul se va forma în funcţie de cerere. Cel mai probabil, valoarea va fi publicată astăzi, după ora 18.00. 

Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners BNPP, Erste, ING, JPMorgan, RBI şi UniCredit.

Guvernul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 72 miliarde lei, conform ultimei rectificări bugetare.

Guvernul are de trecut la începutul lunii iulie testul agenţiei Standard&Poors, iar o menţinere a ratingului ar fi un lucru pozitiv. În cazul în care agenţia va scădea ratingul, România ar ajunge în poziţia ”junk”, adică o ţară nerecomandată investitorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO