Bănci și Asigurări

Breaking. Cristian Păun, preşedintele Fondului de garantare pentru IMM-uri: Site-ul IMM Invest este gata, acum se rulează ultimele teste. În seara aceasta sau mâine dimineaţă ministrul de finanţe va anunţa reluarea calendarului. Din momentul depunerii dosarului, o companie poate primi finanţarea în 10 zile

Breaking. Cristian Păun, preşedintele Fondului de...

Autor: Răzvan Botea

22.04.2020, 20:24 1165

Cristian Păun, preşedintele Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM), a declarat pentru ZF că platforma IMM Invest este în ultimele teste şi în această seară sau mâine dimineaţă ministrul de finanţe Florin Cîţu va anunţa reluarea programului.

„Site-ul este gata. În momentul de faţă se fac ultimele teste. S-a mărit foarte mult banda, astfel încât să nu mai avem blocaje. Probabil că în seara aceasta sau mâine dimineaţă ministrul de finanţe va face un anunţ. În acest moment nu există nicio cerere validă încărcată. Este important de precizat că programul nu este unul de tipul „primul venit, primul servit”, ci unul în care vom analiza toate dosarele depuse, iar decizia finală de finanţare va aparţine băncilor”, a declarat el.

Platforma pe care se înscriu companiile trebuia să devină funcţională vineri, 17 aprilie, însă un număr foarte mare de accesări a blocat funcţionarea site-ului.

În ceea ce priveşte suspiciunile de atac cibernetic, Cristian Păun spune că aşteaptă un raport de la STS şi SRI care va releva dacă a fost vorba de un astfel de atac sau de un număr prea mare de solicitări.

„Urmează să primesc un raport detaliat din partea STS şi SRI. În momentul în care voi afla ce s-a întâmplat o să vin public şi o să explic ce s-a întâmplat acolo. Cert este că site-ul a fost blocat de un număr foarte mare de cereri, mai mare decât numărul IMM-urilor din România, există deci suspiciuni”, a mai declarat el.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică creşterea din acest an. Datele oficiale pe care a fost realizată noua construcţie bugetară prevede o scădere economică de 1,9% în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO