Bănci și Asigurări

BRD Simfonia, fondul cu cei mai mulţi investitori din România, ajunge la 93.000 de participanţi, plus 32% în 2021. Fondul gestionează active nete de aproape 1,9 mld. lei

BRD Simfonia, fondul cu cei mai mulţi investitori din...

Autor: Tibi Oprea , Eduard Ivanovici

29.12.2021, 14:19 1938

Fondul de obligaţiuni BRD Simfonia, administrat de BRD Asset Management, a ajuns la un număr de 92.942 de investitori la 27 decembrie 2021, fiind fondul cu cei mai mulţi investitori din piaţa locală a fondurilor mutuale deschise, potrivit datelor agregate de pe site-ul societăţii de administrare de investiţii.

Spre comparaţie, la 31 decembrie 2020, BRD Simfonia număra 70.415 investitori, cu circa 32% sau 23.000 de persoane mai puţin, potrivit calculelor realizate de ZF.

Fondul a înregistrat o scădere activelor nete în luna noiembrie, care au ajuns la circa 1,87 miliarde de lei, rezultat determinat de scăderea preţurilor titlurilor de stat în lei, conform unui document publicat de BRD AM. La 27 decembrie, fondul gestiona active nete de 1,86 de miliarde de lei.

Performanţa din ultimul an este de minus 0,78%, cea din ultimii trei ani este de 9,75%, iar randamentul de la înfiinţare, adică în urmă cu peste 20 de ani (15 mai 2001), este de 350,6%. Randamentul mediu al instrumentelor de portofoliu este de 4,74%.

BRD Simfonia are plasamente preponderent în piaţa instrumentelor cu venit fix şi instrumente specifice pieţei monetare: titluri de stat (emise de statul român, autorităţi publice locale şi centrale), obligaţiuni corporative, depozite bancare, instrumente structurale şi derivate.

Cele mai mari cinci deţineri ale fondului în funcţie de emitent sunt reprezentate de titluri de stat Fidelis emise de Ministerul Finanţelor Publice (86,9%), obligaţiuni SG Issuer (6,64%), parte a BRD, obligaţiuni SPIRE (2,88%), obligaţiuni Willow No. 2 (Irlanda) (2,72%) şi depozite şi obligaţiuni Alpha Bank (2,43%).

Luna trecută, acumularea dobânzilor şi a cupoanelor instrumentelor deţinute a limitat contribuţia negativă provenită din variaţia preţurilor titlurilor de stat, iar creşterea randamentelor (scăderea preţurilor) obligaţiunilor de stat în lei a fost determinată, în principal, de ritmul accelerat al inflaţiei.

Accelerarea ratei inflaţiei în Romania se înscrie în tendinţe similare celor înregistrate de alte ţări din regiune (Ungaria, Cehia, Polonia), fiind cauzată într-o mare măsură de creşterea preţurilor la energie.

Astfel, Banca Naţională a României a continuat procesul de întărire a politicii monetare, similar celorlalte bănci centrale din Europa Centrală şi de Est, majorând rata dobânzii cheie cu încă 25 de puncte de la bază, la 1,75%.

Creşterea randamentelor de luna trecută a marcat şi celelalte titluri de stat emise de ţările din regiune. În cazul României, evoluţia adversă a titlurilor de stat a fost favorizată de menţinerea incertitudinii politice în cea mai mare parte a lunii noiembrie, situaţia urmând să se îmbunătăţească spre finalul lunii.

Totodată, evoluţia randamentelor nu a caracterizat titluri de stat emise de ţări dezvoltate, precum Statele Unite şi Germania, în noiembrie, fiind consemnate în acest caz unele scăderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO