Bănci și Asigurări

BRD si Transilvania au dat putin inapoi

13.09.2004, 00:00 11

Actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania au incheiat saptamana in scadere la Bursa de Valori Bucuresti, in timp ce Banca Comerciala Carpatica a urcat cu 1,4% pana la cel mai ridicat pret atins saptamana trecuta.
Actiunile BRD au incheiat ziua cu o scadere de 1,1% a cotatiei de inchidere dar nu au mai coborat sub pragul de 26.000 lei/actiune asa cum s-a intamplat la inceputul saptamanii. In ultimele doua saptamani luna, cotatia BRD a coborat cu 3%. Brokerii spun ca actiunile BRD sunt vizate mai ales de investitorii pe termen mediu si lung, iar evolutiile de la o saptamana la alta nu sunt concludente privind castigurile investitorilor. "BRD este o actiune de portofoliu in care se investeste de obicei pe termen lung.  Daca ai rabdare castigi putin, dar sigur," a comentat Octavian Dragolea, directorul societatii de brokeraj European Secutities.
Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat tranzactii in valoare de  5,9 miliarde de lei, iar cotatia a inregistrat o corectie negativa de 0,7% dupa ascensiunea de la inceputul saptamanii. Pretul ultimelor actiuni transferate vineri a fost de 7.250 lei/actiune.
Brokerii se astepta in cazul Bancii Transilvania pentru urmatoarele saptamani la o tendinta de scadere usoara dupa ce banca va inregistra in conturile actionarilor actiunile subscrise sau distribuite cu titlu gratuit intr-o serie de trei majorari de capital, inceputa in primavara. Unii din actionari s-ar putea grabi sa vanda pe piata actiunile noi, mai ales ca actiunile bancii au inregistrat cresteri importante in ultimele luni. Pe termen mediu brokerii spun ca este posibil ca actiunile bancii sa se bucure de un inters ridicat din partea investitorilor avand in vedere ca banca va putea distribui din nou actiuni gratuite, de aceasta data din primele de emisiune aferente ultimelor doua majorari de capital. Actiunile noi emise de banca, cu valoarea nominala de 1.000 de lei au fost oferite in aceasta vara actionarilor la un pret de 3.500 lei/actiune,  iar ceilalti investitori de pe piata de capital au putut cumpara actiuni ale bancii la 6.000 lei/actiune.
Carpatica a incheiat saptamana la 7.150 lei/actiune, desi lichiditatea a ramas scazuta. Valoarea operatiunilor cu titlurile bancii a fost de 571 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO