Bănci și Asigurări

BRD si Piraeus Bank scumpesc creditele de consum fara ipoteca

25.06.2008, 18:58 18

BRD-SocGen, a doua banca din sistem, si Piraeus Bank, un jucator care a crescut agresiv pe piata de retail in ultimii ani, au scumpit recent creditele acordate clientilor individuali.
Majorarile de dobanzi se vor aplica doar pentru creditele nou vandute.
Francezii de la BRD au modificat dobanzile la creditele de consum in lei cu pana la doua puncte procentuale. Astfel, dobanzile la creditele pentru nevoi personale fara garantii imobiliare ajung acum pana la 15,5% pe an, in cazul perioa-dei de rambursare de zece ani, fata de13,5% pe an, cat erau inainte de aceasta modificare. Pentru perioadele mai scurte de rambursare dobanzile sunt mai mici. Astfel, pentru un credit rambursabil in patru ani dobanda este de 10,5% pe an, in crestere cu doar 0,6 puncte procentuale fata de nivelul precedent. La imprumuturile pentru cumpararea de automobile, dobanzile au urcat cu un sfert de punct procentual, la 9,25% (pentru perioade de rambursare mai mici de patru ani), respectiv 10,75% pe an pentru perioade de rambursare cuprinse intre 4 si 7 ani.
In schimb, grecii de la Piraeus Bank au majorat marjele de dobanda la creditele pentru nevoi personale in euro si in franci elvetieni. Piraeus calculeaza costul creditelor in functie de indicatorii de pe pietele interbancare (euribor pentru euro, respectiv libor pentru francul elvetian), la care adauga o marja proprie. Pentru creditele in euro marja a urcat cu 0,5 puncte procentuale, la 8,45 puncte procentuale. Cum indicatorul Euribor la trei luni este in prezent de 4,96% pe an, dobanda la credit ajunge la 13,41% pe an. La francul elvetian marja a urcat cu 0,75 puncte, pana la 8,7 puncte. Astfel, dobanda este de 11,62% pe an.
"Noile dobanzi au fost gandite astfel incat sa nu aiba un impact major asupra obligatiilor financiare ale clientilor fata de banca si sa alinieze oferta la conditiile de piata", afirma reprezentantii bancii.
Potrivit calculelor Piraeus, pentru un credit de 5.000 de euro contractat pe o perioada de zece ani, majorarea dobanzii va duce la o crestere a ratei lunare cu 1,55 euro, pana la 78,1 euro. In cazul unui credit de o valoare echivalenta contractat in franci elvetieni, rata lunara creste cu 1,26 franci, pana la 73,88 franci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO