Bănci și Asigurări

BRD majoreaza dobanzile la creditele de consum vechi

17.07.2008, 17:40 28

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, a majorat in medie cu un sfert de punct procentual dobanzile pentru creditele de consum fara garantii acordate atat in lei, cat si in euro in ultimii doi ani.
Astfel, pentru creditele Expresso in euro acordate intre noiembrie 2006 si ianuarie 2007, dobanzile fluctueaza intre 10,5% pe an si 13% pe an, in functie de perioada de rambursare. Banca imparte creditele de consum in trei categorii, in functie de termenul de rambursare: sub patru ani, intre patru si sapte ani, respectiv intre sapte si zece ani.
Banca pune aceasta ajustare de dobanzi pe seama cresterii costului resurselor de refinantare.
Pentru creditele Expresso in lei contractate pana in vara anului 2006 dobanzile sunt acum de 13,9%. La imprumuturile luate in iulie 2006, dobanda este de 14,9%, iar la creditele acordate in toamna acelui an dobanda este de 15,9% pe an.
"In acea perioada au fost mai multe ajustari succesive de dobanzi intr-o perioada scurta. Astfel, ajustarile au fost operate la baze diferite", au explicat reprezentantii BRD.
Banca ajustase dobanzi la creditele de consum in sold si in iunie. Pentru creditele cu garantii imobiliare dobanzile sunt legate de indicatori ai pietelor interbancare (ROBOR la lei, respectiv EURIBOR la euro), la care se adauga o marja. Aceste dobanzi se ajusteaza automat cu o frecventa trimestriala.
BRD transmite clientilor informatii privind modificarile de dobanda operate in cadrul extraselor lunare. Mai multe banci au operat in ultima vreme ajustari de dobanzi la credite. In general bancherii evita sa publice ajustarile de dobanzi la credite, pentru a evita costurile de imagine.
Recent si Piraeus Bank a operat o majorare a dobanzilor la credite, pe care a motivat-o prin necesitatea de a se alinia la piata. Cei care au contractat credite in urma cu mai multi ani si nu le-au rambursat integral continua sa plateasca dobanzi foarte ridicate. Spre exemplu, BRD a dus dobanda la creditele pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata acordate in 2004 la 32% pe an. La creditele de nevoi personale in lei acordate in acelasi an, dobanzile sunt de 27% pe an.
Chiar si la creditele acordate mai recent dobanzile sunt la niveluri ridicate. Astfel, la imprumuturile Expresso in lei pe cinci ani acordate pana in februarie 2006 dobanda a urcat la 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO