Bănci și Asigurări

BRD anunta in devans un profit net de 285 milioane de euro la noua luni

BRD anunta in devans un profit net de 285 milioane de euro la noua luni
14.10.2008, 19:42 26

Vanzarea Asiban a rotunjit profitul net inregistrat de BRD la noua luni pana la circa 285 de milioane de euro, in crestere cu peste 52% fata de nivelul din septembrie 2007.

Excluzand castigul net de 62 mil. euro din participatia la compania de asigurari, profitul BRD a consemnat o majorare de 19%, pana la 223 mil. euro. Cresterea este mai lenta in comparatie cu ritmul de 43% raportat pe primele noua luni din 2007. Incetinirea dinamicii profitului a devenit vizibila la sase luni, cand profitul a urcat cu 23%, fata de 32% in aceeasi perioada a anului trecut, reflectand inasprirea conditiilor de piata.
Totalul activelor bancii se ridica la sfarsitul lunii septembrie la 11,9 miliarde de euro, in crestere cu circa 19% fata de primele noua luni din 2007. In lei, cresterea a fost de circa 32%.
"Cresterea este atent calibrata, bazata pe aplicarea unor principii stricte de urmarire a riscului intr-un context de piata relativ dificil", afirma Patrick Gelin, presedintele BRD.
El remarca inca din vara ca piata bancara a inceput sa fie caracterizata de conditii dificile si de o concurenta in crestere. Evolutia profitului reflecta moderarea vitezei creditarii, care a ajuns la 32% fata de 42%, in urma cu un an. In acelasi timp, soldul depozitelor a urcat cu 25%, fata de o viteza de 36% consemnata in septembrie 2007.
Rentabilitatea capitalului propriu a ramas relativ stabila, situandu-se la 33% fara a lua in calcul castigul din vanzarea Asiban, fata de 34,9% in urma cu un an.
BRD a continuat sa controleze strict costurile, inregistrand un raport cost/venituri la 44%. Reprezentantii bancii afirma ca acest nivel reflecta rigoarea gestiunii in conditiile unui mediu economic mai putin favorabil decat in aceeasi perioada a anului 2007. Cat priveste costul net al riscului, mentioneaza ca acesta a fost mentinut "la un nivel foarte redus", dar neprecizat. La sase luni era in urcare usoara, la 103 puncte.
BRD urmeaza exemplul Bancii Transilvania, care de asemenea a devansat publicarea rezultatelor financiare la noua luni, in incercarea de a demonstra ca prabusirea pretului actiunilor la bursa nu are nicio legatura cu activitatea celor doua institutii de credit.
Pretul actiunilor BRD a urcat ieri cu aproape 15%, in contextul unei reveniri generalizate a sectorului bancar pe pietele de capital. Cifrele detaliate ale BRD la noua luni urmeaza sa fie publicate pe 10 noiembrie.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO