Bănci și Asigurări

BRD analizează reducerea avansului la creditele ipotecare standard; Surse ZF: După creşterea avansului, vânzările de noi credite ipotecare s-au prăbuşit; BCR: E clar un blocaj în piaţă

BRD analizează reducerea avansului la creditele...

Autor: Anelis Baciu

28.06.2016, 13:10 20490

BRD, a doua cea mai mare bancă locală după active, analizează posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard de la nivelul de 35% din prezent, a declarat Gheorghe Marinel, vicepreşedinte retail BRD SocGen în cadrul conferinţei ZF Bankers 2016.

„Analizăm posibilitate de a reduce avansul. Vrem să vedem unde ne-am putea poziţiona cu avansul pentru ca un credit ipotecar să fie suportat de clienţi, iar noi să ne putem acoperi riscul de a primi casa sau terenul înapoi. Este o analiză fină, trebuie să identificăm foarte bine tipologia clientului înainte de a lua o decizie”, a declarat Gheorghe Marinel.

El nu a avansat nicio cifră legate de cât au scăzut vânzările de credite imobiliare standard după intrarea în vigoare a legii dării în plată. Conform unor surse din piaţa bancară, la aproape toate băncile vânzările de credite imobiliare standard s-au prăbuşit după ce băncile au majorat avansul ca urmare la legea dării în plată. 

Dana Demetrian, vicepreşedinte retail BCR, a spus la ZF Bankers au existat scăderi, dar de asemenea nu a avansat nicio cifră: ”Dacă o bancă mare din sistem dă doar câteva credite imobiliare, e clar un blocaj în piaţă”. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO