Bănci și Asigurări

BRD, a treia bancă din România, raportează la nouă luni profit net de 719 mil. lei, în scădere cu 43%. Activele au crescut cu peste 9%

Francois Bloch, Directorul General al BRD Groupe Societe Generale

Francois Bloch, Directorul General al BRD Groupe Societe Generale

Autor: Cristina Bellu

05.11.2020, 08:21 1197

BRD SocGen (simbol bursier - BRD), a treia bancă de pe piaţa locală după active, a obţ­i­nut în primele nouă luni din acest an un profit net de 719 mil. lei, în scădere cu 43% faţă de câştigul raportat pentru aceeaşi perioadă din 2019.

Rezultatul a fost influenţat de cheltuiala netă cu provizioane, în comparatie cu o eliberare neta de provizioane in perioada similara a anului trecut, ce reflecta perspectiva înrăutăţită asupra mediului macroeconomic, potrivit informaţiilor din raportul financiar transmis joi de instituţia bancară.

“Criza sanitara fara precedent in care Romania si intreaga lume au intrat in primul trimestru al anului a continuat sa afecteze toate sectoarele economice, necesitand o adaptare continua. Privind in perspectiva, revenirea economica se va baza in special pe executia politicilor de relansare adoptate de autoritati si efectele acestora asupra ritmului de progres al productiei, asupra lanturilor de schimburi comerciale si asupra comportamentului consumatorilor. Bineinteles, sistemul bancar romanesc este, de asemenea, un actor cheie pentru rezilienta si redresarea economica ”, spune Francois Bloch, Directorul General al BRD Groupe Societe Generale.

La nivelul întregului grup BRD, profitul net a atins 738 mil. lei, cu 40% sub câştigul din perioada similară a anului trecut.

Totalul activelor a crescut în perioada ianuarie-septembrie 2020 cu puţin peste 9% în comparatie cu 30 septembrie 2019 şi cu aproximativ 6% faţă de finalul anului 2019, atât la nivelul Grupului (61,2 mld. lei), cat şi al băncii (59,2 mld. lei).

Soldul creditelor nete la nivelul Grupului, inclusiv leasing, a atins valoarea de 31,2 miliarde lei, in crestere cu  0,2% fata de 30 septembrie 2019, cvasi-stabil fata de finalul anului, sustinut de avansul IMM-urilor ca urmare a implicarii active in programul IMM Invest si de avansul puternic al portofoliului de leasing, partial compensata de o performanta mai slaba pe segmentul companiilor mari.

“Daca trimestrul al doilea a fost marcat de o scadere accentuata a productiei de credite ale persoanelor fizice in contextul masurilor restrictive, activitatea a revenit in trimestrul al treilea, cu creditele de consum nou acordate depasind nivelurile de dinaintea crizei. BRD are, de asemenea, o participare activa la programul IMM Invest, cu aproape 700 de milioane de lei in credite pentru IMM-uri si intreprinderile foarte mici, aprobate la sfarsitul lunii septembrie”, adaugă Francois Bloch.

La 30 septembrie 2020, la nivelul băncii, soldul creditelor nete a atins valoarea de 29,4 miliarde lei, în scădere cu 0,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte depozitele clienţilor la nivelul Grupului, acestea au atins valoarea de 48,1 miliarde lei la finalul lunii septembrie, in crestere cu 9,4% faţă de perioada similară din 2019 si cu 4,7% in comparatie cu 31 decembrie 2019.

“Încă beneficiind de inclinatia puternica spre economisire generata de pandemie, intrarile in depozitele clientilor persoane fizice au continuat tendinta de crestere, plus 8,3% an pe an, din care conturile curente au crescut cu 30% in dinamica anuala, cu o contributie mai mare a resurselor in valuta, plus 9,5% in dinamica anuala. Cresterea in dinamica anuala a depozitelor non-retail a fost generata de cresterea cu doua cifre a depozitelor IMM-urilor, plus 23,8% an pe an si de catre depozitele cvasi-stabile ale clientilor mari companii”, specifică raportul băncii.

La nivelul băncii, depozitele clienţilor înregistrau la 30 septembrie 2020 valoarea de 48,2 miliarde lei, plus 9,5% faţă de 30 septembrie 2019.

În primele noua luni, venitul net bancar al Grupului a fost de de 2,3 mld. lei, mai mic cu 5,7% fata de perioada similara a anului trecut, scadere determinata in principal de contractia veniturilor nete din comisioane si a altor categorii de venituri, in timp ce veniturile nete din dobanzi au fost destul de reziliente.

Astfel, veniturile nete din dobanzi au scazut usor, cu 2,3% in dinamica anuala, influentate in cea mai mare parte de ratele de dobanda mai mici - media ratei de dobanda ROBOR la 3 luni a fost de 2,49% in primele nouă luni din 2020 fata de 3,16% in primele nouă luni din 2019. Scaderea veniturilor nete din comisioane, de 12% an pe an, in primele noua luni din 2020, a fost determinata in principal de veniturile mai mici din tranzactiile de daily banking ca urmare a intrarii in vigoare a reglementarilor SEPA si volumului redus de tranzactii in perioada restrictiilor. Evolutia altor venituri bancare a fost influentata de castiguri semnificative din reevaluare inregistrate in 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO