Bănci și Asigurări

BRD, a treia bancă din România, raportează în T1/2020 un profit de 241 mil. lei la nivel de Grup, minus 20%, influenţat de costul riscului, după constituirea unui provizion în contextul crizei COVID-19

BRD, a treia bancă din România, raportează în T1/2020...

Autor: Cristina Bellu

06.05.2020, 08:49 476

BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a raportat pentru T1/2020  la nivel de Grup un profit net de 240,7 mil. lei, în scădere cu 20%, faţă de câştigul raportat în perioada similară a anului trecut, când profitul net a ajuns la 301 mil. lei, evoluţie influenţată de costul riscului, după recunoaşterea unui provizion în contextul crizei COVID-19.

La nivelul băncii, rezultatul net a fost de 233 mil, lei, minus 19,3% faţă de câştigul raportat în T1/2019.

Activele totale ale Grupului la 31 martie 2020 se ridică la 58,9 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de 31 decembrie 2019 când activele totalizau 57,7 mld. lei şi cu 5,2% faţă de perioada similară a anului trecut.

Soldul creditelelor nete s-a majorat cu 2,4% până la 31,3 mld. lei faţă de perioada similară a anului trecut, având la bază o activitate de finantare solida a companiilor, plus 4,3% in dinamica anuala, cu un avans puternic al activitatii de leasing, unde portofoliul a crescut cu 27,6%, arată datele din raportul financiar al băncii.

„În primele trei luni ale anului, BRD a avut o dezvoltare comerciala dinamica. Banca a inregistrat o activitate robusta pe toate segmentele, cu o crestere continua a creditarii, sustinuta de finantarea companiilor, atragere sustinuta de depozite si utilizare in crestere a canalelor digitale. Chiar daca, in contextul economic generat de pandemia COVID-19, profitabilitatea a fost redusa de costul negativ al riscului, perfomanta operationala a ramas solida”, spune Francois Bloch, Directorul General al BRD Groupe Societe Generale.

El apreciază că perioada actuală aduce provocari economice complexe si perspective de recesiune dificil de cuantificat, însă consideră că au fost implementate politici de limitare a efectelor negative. „Autoritatile publice au oferit sprijin in materie de lichiditate, garantare a creditelor si masuri de sustinere a venitului gospodariilor. Sistemul bancar romanesc este sanatos si va fi un actor cheie al redresarii economice. BRD intampina aceasta perioada problematica pentru economie cu un profil foarte solid. Banca se bazeaza pe pozitii puternice de lichiditate si capital. Acestea sunt elementele fundamentale care ii permit bancii noastre sa isi sustina clientii intr-o perioada dificila si sa ramana pe deplin angajata in a-si juca rolul esential in finantarea economiei intr-un mod responsabil”.

Venitul net bancar la nivelul Grupului a atins 767 milioane lei in primul trimestru al anului, in scadere cu -2,2% fata de T1/ 2019, dinamica trimestriala ingloband primele efecte ale mediului dificil actual.

Datele din raportul financiar mai arată că arată că veniturile nete din dobanzi au înregistrat un avans puternic în primele trei luni ale anului, crescand cu 6,6%, sustinute de volumul de credite in crestere si de schimbarile favorabile de structura, în timp ce veniturile nete din comisioane s-au diminuat cu 4%, evoluţie determinată de alinierea preturilor pentru platile denominate in euro cu cele interne, ca urmare a intrarii recente in vigoare a reglementarii SEPA si de incetarea activitatii Western Union incepand cu luna august 2019.

La 31 martie 2020, depozitele clientilor au atins 46,9 miliarde lei, in crestere cu 5,9% faţă de 31 martie 2019 si cu 2,3% in comparatie cu finalul anului trecut.

„Beneficiind de creşterea dinamica a salariilor în termeni reali, intrarile în depozitele clienţilor persoane fizice au continuat tendinta de crestere, marcând un plus de 3,4% faţă de perioada similară din 2019, din care conturile curente au crescut cu 30% si datorita unei contributii mai mari a resurselor in valuta, unde s-a consemnat un avans de 5,4%”, precizează raportul financiar trimestrial al băncii.

Cresterea depozitele non-retail a fost sustinuta de o crestere cu doua cifre a resurselor IMM-urilor, plus 25,5%, in timp ce depozitele marilor companii au fost influentate de reducerea conturilor netranzactionale in euro generata de o alegere asumata de gestiune bilantiera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO