Bănci și Asigurări

BRD a majorat cu 0,6 puncte procentuale marja la creditele ipotecare standard până la 2,85%, iar Banca Transilvania cu 0,25 puncte, până la 4%. Raiffeisen şi CEC au menţinut marjele, după trecerea la IRCC

BRD a majorat cu 0,6 puncte procentuale marja la...

Autor: Anelis Baciu

03.05.2019, 14:39 2116

În pofida majorării marjelor, valoarea mai redusă a indicelului IRCC în comparaţie cu ROBOR face ca ratele dobânzilor să fie mai reduse decât anterior datei de 2 mai.

Banca Transilvania şi BRD, numărul unu, respectiv trei din sectorul bancar, şi-au ajustat ofertele de creditare ipotecară standard după introducerea noului indice IRCC prin majorarea marjei fixe. Astfel, Banca Transilvania a adăugat 0,25 puncte procentuale, ducând marja fixă la 4% pentru creditele ipotecare standard pentru persoanele care nu încaseze venitul la BT. Marja de 4% se adaugă indicelui IRCC calculat la 2,36% şi valabil până la finalul lunii iunie 2019. Rata anuală a dobânzii ajunge astfel în prezent la 6,36%.

Anterior, costul creditului ipotecar vândut de BT se calcula prin formula ROBOR 6 luni plus o marjă de 3,75%, ceea ce însemna o rata anulă a dobâznii de 7,17%, luând în calcul nivelul ROBOR la 6 luni din 30 aprilie 2019 de 3,42%. Practic, trecerea la IRCC aduce o reduce de 0,81 puncte procentuale a ratei nominale în cazul creditelor ipotecare standard contractate la Banca Transilvania.

În cazul BRD creditul ipotecar standard cu virare de venit poate fi contractat în prezent la dobândă formată din indicele IRCC (2,36%) plus o marjă fixă de 2,85 puncte procentuale, ceea ce înseamnă o rata a dobânzii de 5,21%. BRD a majorat cu 0,6 puncte procentuale marja fixă, odată cu trecerea la IRCC. Anterior, costul creditului ipotecar cu virare de venit putea fi contractat la BRD la o dobândă de 5,62% pe an, formată din ROBOR la trei luni (3,37%) şi marja fixă de 2,25%. Şi în cazul BRD rata nominală a dobânzii este mai redusă prin trecerea la IRCC decât în formula care lua în calcul valoarea ROBOR.

Printre băncile care nu au modificat marja fixă la creditele ipotecare standard odată cu trecerea la IRCC se numără Raiffeisen şi CEC. În cazul Raiffeisen creditul ipotecar vine cu o rată a dobânzii în prezent de 5,36% pe an (IRCC -2,36% plus marja de 3 pp.), faţă de 6,23% la 30 aprilie 2019. În cazul CEC rata dobânzii este de 4,86% cu noul indice (IRCC -2,36% plus marja de 2,5 pp.), faţă de 5,83% la 30 aprilie 2019.

Nici ING nu a modificat marja fixă odată cu trecerea lRCC, însă banca a operat o creştere a marjei cu până la 0,6 puncte procentuale 25 aprilie 2019, potrivit informaţiilor portalului Finzoom.ro. În prezent, rata dobânzii la un credit standard contractat la ING se situează la 6,01% pe an, fiind formată din indicele IRCC -2,36% plus marja fixă de 3,65%. Anterior, rata dobânzii era legată de indicele ROBOR la trei luni şi ajungea la 30 aprilie la 7,02%.

Noul indice IRCC, care a intrat de pe 2 mai în calculul dobânzilor variabile pentru creditele de consum, a generat o serie de controverse la nici o zi după ce a fost lansat. Prima valoare anunţată de BNR ia în calcul media aritmetică a valorilor zilnice din trimestrul patru al anului trecut, ajungându-se la 2,36%. Indicele de 2,36% este valabil până la finalul lunii iunie, urmând ca apoi să se actualizeze trimestrial.

IRCC este folosit pentru creditele noi acordate de bănci, dar în Parlament există o iniţiativă potrivit căreia clienţii vor putea să schimbe indicatorul de referinţă din ROBOR în IRCC, dacăvor.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)  se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO