Bănci și Asigurări

BRD a incheiat 2003 cu o crestere a profitului net peste inflatie

23.02.2004, 00:00 25



BRD-Groupe Societe Generale a incheiat anul trecut cu o crestere de profit net peste inflatie, bilantul urmand a fi aprobat in Consiliul de Administratie din 7 aprilie pentru ca apoi AGA sa decida modul de folosire a profitului la sfarsitul aceleiasi luni, a afirmat Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD.



"In termeni deflatati ne aflam aproximativ la acelasi nivel de profit din 2002. BRD a mers bine, in conditiile in care, anul trecut, foarte multe banci au avut cresteri de profituri sub inflatie. Banca s-a extins fara sa urmareasca o crestere a cotei de piata, calibrat, gandit, cu un control al riscului foarte bun", a spus Baltazar, la un seminar bancar desfasurat la Predeal.



In anul 2002, BRD a raportat un profit de 2.251 miliarde lei. Un rezultat superior ratei inflatiei ar insemna pentru anul trecut un nivel al profitului de aproximativ 2.570 miliarde lei.



Rezultatale financiare si modul in care va fi distribuit profitul obtinut anul trecut sunt asteptate cu mare interes de actionarii, actiunile BRD fiind listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. De la inceputul acestui an, titlurile bancii s-au apreciat cu peste 35%, ultimul pret de la sfarsitul saptamanii fiind de 26.500 lei/actiune. Astfel, capitalizarea bursiera a BRD -Groupe Societe Generale se invarte in jur de 1,2 miliarde de dolari."BRD este singurul blue-chips adevarat de pe piata de capital romaneasca. Optiunile restranse pe care le au fondurile de investitii din piata romaneasca au reprezentat un suport esential pentru evolutia din prima parte a anului", mai spune Baltazar.



Intrebat daca pretul actiunii este supraapreciat, Baltazar nu a dorit sa comenteze, dar a spus ca raportul dintre castigul pe actiune si cotatie, de 14%, se regaseste si la alte banci listate la bursele internationale.



Este deja cunoscut ca pretul actiunilor a fost stimulat si de zvonurile privind o eventuala majorare de capital, prin distriburea de actiuni gratuite, dar si de modificarile legislatiei bancare, prin care au fost eliminata rezerva legala, ceea ce va duce la un nivel mai mare al profitului care poate fi distribuit pentru plata dividendelor.



Potrivit conducerii bancii, pana in prezent nu a fost luata o decizie in privinta redistribuirii profitului, fiind avute in vedere toate variantele.



La randul sau, directorul general al bancii, Patrick Gelin, a aratat ca BRD este principalul investitor in economia reala, peste 63% din activele bancii reprezentand credite acordate firmelor private si populatiei.



Structura portofoliului evidentiaza o pondere ridicata a creditelor pe termen lung, peste 35% din finantarile acordate companiilor avand maturitati mai mari de doi ani. Banca are o expunere mare si in randul firmelor mici si mijlocii, sector care a primit mai mult de jumatate din imprumuturile acordate.



Printre obiectivele pentru anul 2004 se numara pozitia de lider pe piata leasingului si in topul firmelor de brokeraj, concomitent cu o consolidare a cotei de piata in relatia cu persoanele fizice, la un nivel de 25%.



In plus, banca se va concentra pe intreprinderile mici, pentru care va fi elaborata o noua oferta comerciala.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO