Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, vicepreşedinte Risk, Patria Bank: Cred foarte mult în dezvoltarea comunităţilor locale. Este foarte important să fii acolo cu oameni cu expertiză în domeniu pentru că antreprenorul te întreabă care sunt riscurile

Bogdan Neacşu, vicepreşedinte Risk, Patria Bank: Cred...

Autor: Alex Ciutacu

04.07.2018, 14:40 467

Băncile ar trebui să se concentreze şi pe dezvoltarea comunităţilor locale, de la oameni care cultivă roşii la cei care cresc pepeni, este foarte important să le oferi antreprenorilor oameni cu expertiză pe domeniu pentru a le putea da sfaturi cu privire la riscuri, spune Bogdan Neacşu, vicepeşedinte Risk, Patria Bank, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18.

Ce a mai declarat Bogdan Neacşu în cadrul evenimentului:

- România s-a împărţit în două: România urbanului mai mare şi România rurarului şi a urbanului mai mic. Cred foarte mult în dezvoltarea comunităţilor locale. Sunt oameni care cultivă roşii, alţii care fac transport sau alţii care cresc pepeni la Dăbuleni. Este foarte important să fii acolo cu oameni cu expertiză pe domeniu pentru că antreprenorul vine şi te întreabă care sunt riscurile dacă eşti bacherul lui.

- Trebuie să ne uităm mereu la marja de profit şi la ce clienţi ţinem după noi. Bankingul trebuie să mai schimbe perspectiva nu doar să vedem riscuri şi reglementări şi probleme. Acestea vor fi tot timpul.

- Cred că e important să determinăm antreprenorii să îşi pună gândurile, ideile în cifre şi să transpunsă aceste „feeling-uri” în cifre. Asta înseamnă să îi educăm, să îi încurajăm, să îşi ia un contabil şi aşa mai departe. Cred că are legătură cu modul în care îi învăţăm să capitalizeze businessurie chiar dacă vând la o tarabă sau au două scaune într-o frizerie.

- La noi antreprenoriatul se dezvoltă după 89, nu avem altă istorie şi trebuie să lucrăm să capitalizăm acest capital autohton cum se poate mai bine. Trebuie să antrenăm economia reală şi să punem bani în aceste companii mici şi să învăţăm antreprenorii să aibă grijă de businessurile lor.

- Există şi alternativa programelor guvernamentale pentru IMM-uri şi este bine ca noi ca bancheri să mergem spre ele şi să facem un fel de parteneriat.

- La ora actuală marja la lei la creditele comerciale pe sistem este undeva la 8,4%. Marja la pasivele pe care le atragem sunt undeva la 12% peste ROBOR. Cred că vorbim de o marjă netă comercială între activ şi pasiv de 7%. Problema faptului că ROBOR-ul creşte versus ce înseamnă marjele comerciale pe care băncile le gestionează, nu ştiu dacă trebuie transferat imediat. Se vede că este un spaţiu destul de mare la a absorbi în perioada următoare acest şoc al ROBOR-ului.

- Cred că trebuie să avem un dialog continuu în care să le explicăm clienţilor de ce să nu le fie frică de acest ROBOR. Interesul meu este ca acel client să plătească. Într-adevăr, toţi căutăm un profit dar în astfel de condiţii trebuie să ajustăm marjele pentru a atinge această ţintă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO