Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, preşedinte, CEC Bank: Economia a început cu o oarecare timiditate în prima parte a anului, dar a reluat trendul de creştere. Trebuie să fim precauţi cu privire la anumite aspecte, dar proiectele de investiţii au revenit în atenţia noastră

ZF Investiţi în România – Cluj Napoca

Bogdan Neacşu, preşedinte, CEC Bank: Economia a...

Autor: Mircea Nica

11.04.2024, 10:38 133

Economia a început cu o oarecare timiditate în prima parte a anului, dar a reluat trendul de creştere. Mediul de business şi bancherii trebuie să fie precauţi cu privire la anumite aspecte, dar proiectele de investiţii au revenit, susţine Bogdan Neacşu, preşedinte al CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Cluj-Napoca.

„Economia a început cu o oarecare timiditate, cu o uşoară încetinire aş putea spune, în prima parte a anului, dar care uşor-uşor a revenit în trendul ei de creştere, aşa cum am fost învăţaţi în anii anteriori. Cred că economia românească performează bine şi va performa foarte bine din punct de vedere macroeconomic.  Sigur că sunt elemente la care trebuie să fim atenţi, care manifestă precauţie, dar altfel vedem în continuare că proiectele de investiţii au revenit în atenţia noastră”, a spus Bogdan Neacşu.

 

Ce a mai declarat Bogdan Neacşu.

► Am răsturnat multe percepţii din perspectiva modului în care să facă astfel de produse, cum este organizat procesul tehnologic şi cum poţi să cucereşti până la urmă o piaţă care trebuie educată.

► Antreprenorii îşi asumă foarte multe lucruri. La ora actuală s-a vorbit mai devreme de rezilienţă şi faptul că trecerea aceasta peste pandemie, peste război şi peste alte lucruri care au provocat economia s-a chemat o foarte bună rezilienţă, pentru că antreprenorii au înţeles să găsească soluţii, să nu pună cheile pe masă, să se consulte mai bine între ei şi să caute soluţii pentru a-şi duce business-urile mai departe.

► Cred că este foarte important să remarcăm şi să dezvoltăm foarte mult acest subiect şi acest curent care se manifestă în România în rândul antreprenorilor. Statul ne ajută cu programe să depăşim poate mai uşor toate aceste provocări la care poate nu avem foarte multă cunoştinţă. Unele vin din afara ţării, unele sunt pe nepusă masă şi stârnesc această problemă de predictibilitate. Pentru asta, statul s-a mobilizat la timp şi a pus aceste programe într-un mod continuu să sprijine antreprenori. Dar fără antreprenori, fără cultura lor, fără educaţia lor, nu doar de cultură antreprenorială, fără tehnologie, probabil că n-ar fi putut şi n-ar fi putut spune că astăzi vorbim de atâtea de câteva miliarde în cifre de de afaceri de euro în acest moment.

► Eu sunt foarte pozitiv şi noi, ca bancă, avem câteva segmente la care ne uităm permanent. Nu înseamnă că excludem de la finanţare diferite segmente, dar ne uităm foarte mult la energie, ne uităm la agricultură, ne uităm la mare infrastructură, ne uităm în zona logistică, ne uităm la consum.

► Dacă anul trecut piaţa noastră de produse bancare în zona persoanelor fizice a fost într-o oarecare scădere, acum vedem o revenire spectaculoasă, vedem iarăşi o revenire în ce înseamnă creditele de investiţii în zona companiilor. În acele câteva segmente care ne interesează şi la care zic eu că suntem foarte dinamici vedem că există antreprenori care au în primul rând o foarte înaltă expertiză când vorbesc de business-urile lor.

► Suntem un pic mai precauţi cu zona asta de real estate. Nu înseamnă că nu finanţăm sau nu înseamnă că există o problemă în acest segment, sunt foarte multe tranzacţii care se fac cash. Adică cu alte cuvinte, populaţia sau companiile deţin disponibilităţile necesare, nu apelează la credite. Dar şi este foarte OK că se întâmplă aşa. Eu cred că este o piaţă în care cererea este foarte bine echilibrată cu oferta, nu sunt derapaje din punctul ăsta de vedere, dar pentru că avem o memorie a istoriei, perioada aceea din 2008-2009 în care acest segment a declanşat foarte multe probleme ne face pe noi, bancherii, să fim un pic mai reticenţi. Nu înseamnă că nu sunt finanţaţi, avem şi noi proiecte în portofoliu, avem clienţi în diferite stadii de aprobare, este un domeniu foarte dinamic din punctul nostru de vedere.

► Pe de altă parte, noi, ca strategie, avem tot interesul să ne ducem către aceste segmente care cresc şi să investim oarecum în ele sau să alocăm aceste resurse către aceste segmente. Marea infrastructură a cunoscut o dezvoltare semnificativă abia din ultimii 2 ani de zile. Şi atunci, dacă vrem să asigurăm un ciclu de creştere.

► Dau doar un exemplu energia, la fel, dacă vrem să ne asigurăm că avem parte de un ciclu mai lung, atunci trebuie să stăm cumva pe el cu tot felul de soluţii, aşa cum face şi statul, aşa cum facem şi noi bancherii şi aşa cum fac până la urmă şi antreprenorii.

► Piaţa absoarbe aceste lichidităţi din piaţa bancară, pentru că din piaţă face parte şi statul român, Ffc parte şi băncile, fac parte şi alte instituţii financiare sau non-financiare, fac parte persoanele fizice, fac parte companiile. Lichiditatea asta trebuie să o ducem undeva. Nu pot să stau doar pe contul curent deschis la BNR decât într-o foarte mică măsură. Probabil că în ultima perioadă de timp statul a devenit un jucător mai puternic în ceea ce priveşte aceste plasamente şi, practic, investiţia aceasta în titluri de stat pentru noi este tot un fel de credit care îl dăm legat de companii.

► Dacă ne întrebăm cumva de ce nu creşte creditarea în zona aceasta a companiilor sau a persoanelor fizice este pentru că ne uităm la cât de viabile sunt aceste proiecte, nu ne permitem să aruncăm cu bani de genul acţiuni de tip helicopter-money. Am mai spus-o şi o s-o spun pentru că nu vrem să creăm bule în perioada următoare, 3-4-5 ani de zile care să se întoarcă împotriva noastră, nu a noastră ca bancheri, a noastră ca economie.

► Cred că e foarte bine să finanţăm economia reală, mă refer la antreprenori, pe măsură ce apar şi sunt proiecte viabile. De asta şi vedeţi că rata insolvenţelor nu este aşa de mare dacă ne comparăm cu perioadele trecute, rata de neperformanţă nu este aşa de mare dacă ne cumpărăm cu perioadele trecute. De ce? Pentru că finanţare a trebuie are şi o un anumit nivel de responsabilitate pentru noi. Mai mult decât atât, companiile din România, şi mă refer la companiile cu acţionariatul românesc, în continuare au nevoie de un nivel mare de capitalizare. Când spun capitalizare înseamnă participare de equity din partea acţionarilor, iar asta nu se întâmplă peste noapte. Nu poţi să produci cifrele respective de la un an la altul. Asta presupune să stai să creşti businessul respectiv.

► Antreprenorii sunt precauţi şi, cumva, pe de o parte, pe noi chestia asta ne bucură, pentru că se uită mult mai atent la deciziile economice pe care trebuie să le adopte. Un proiect finanţabil pentru noi presupune să acopere, să producă o marjă su operaţională suficient de mare astfel încât să-şi acopere cheltuielile de operare, nu neapărat ratele bancare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO